Image
Na temelju članka 46. Zakona o dentalnoj medicini (Narodne novine br. 121/03, 117/08, 120/09, 46/21) i članka 33. stavka 1. pročišćenog teksta Statuta Hrvatske komore dentalne medicine (Narodne novine br. 18/18, 65/19, 118/21), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine na 119. sjednici, održanoj dana 8. prosinca 2021. godine donosi
 

Pravilnik

O REGISTRIMA HRVATSKE KOMORE DENTALNE MEDICINE

I. OPĆA UREDBA

Članak 1.
Ovim Pravilnikom uređuju se vrste registara Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora), sadržaj i podaci koji se u njih upisuju te izvaci i potvrde koje se izdaju temeljem upisa u registar.
 

II. VRSTE REGISTARA


Članak 2.
Registri su zbirke isprava koje sadrže podatke o doktorima dentalne medicine, dentalnim tehničarima, dentalnim asistentima i dentalnim higijeničarima (u daljnjem tekstu: članovi Komore).
Komora vodi registre te prikuplja i obrađuje podatke u njima sukladno propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka.
Registri Komore vode se u elektroničkom obliku, a evidencije se mogu voditi i izdavati pismeno ili u elektroničkom obliku.
 
Članak 3.
Komora vodi sljedeće registre:
  1. Registar doktora dentalne medicine;
  2. Registar dentalnih tehničara;
  3. Registar dentalnih asistenata;
  4. Registar dentalnih higijeničara;
  5. Registar ordinacija dentalne medicine, dentalnih laboratorija, grupnih praksi, zdravstvenih ustanova i drugih pravnih osoba;
  6. Evidenciju Časnog suda pri Komori,
  7. Evidenciju o zahtjevima, postupcima i odlukama o ostvarivanju prava na pristup informacijama;
  8. Druge evidencije određene Zakonom ili Statutom Komore.
Komora može, prema potrebi, uvesti i registre za pripravnike, specijalizante te specijaliste te druge evidencije određene zakonom ili Statutom Komore.
 
Članak 4.
U registre se upisuju podaci koje Komori dostavi doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent ili dentalni higijeničar osobno, ministarstvo nadležno za zdravstvo, stomatološki fakultet, dentalni studiji, odgovarajuće škole i drugi studiji te nadležna tijela, kao i podaci koje Komora samostalno prikuplja u obavljanju svojih djelatnosti.
 
1. REGISTAR DOKTORA DENTALNE MEDICINE

Članak 5.
Registar doktora dentalne medicine je zbirka isprava u koju se upisuju podaci o doktorima dentalne medicine sukladno općem aktu Komore.
Članak 6.
Doktor dentalne medicine koji podnosi zahtjev za upis u registar, obvezan je ispuniti obrazac i izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela.
Upis u registar doktora dentalne medicine obavlja se na temelju podataka iz obrasca za upis u registar. Obrascu za upis u registar prilažu se dokumenti sukladno općem aktu Komore.
U registar doktora dentalne medicine upisuju se svi relevantni podaci iz dokumentacije iz stavka 1. ovog članka.
 
2. REGISTAR DENTALNIH TEHNIČARA

Članak 7.
Registar dentalnih tehničara je zbirka isprava u koju se upisuju podaci o dentalnim tehničarima s položenim stručnim ispitom sukladno općem aktu Komore.
 
Članak 8.
Dentalni tehničar koji podnosi zahtjev za upis u registar, obvezan je ispuniti obrazac i izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela.
Upis u registar dentalnih tehničara obavlja se na temelju podataka iz obrasca za upis u registar. Obrascu za upis u registar prilažu se dokumenti sukladno općem aktu Komore.
U registar dentalnih tehničara upisuju se svi relevantni podaci iz dokumentacije iz stavka 1. ovog članka.
 
3. REGISTAR DENTALNIH ASISTENATA

Članak 9.
Registar dentalnih asistenata je zbirka isprava u koju se upisuju podaci o dentalnim asistentima s položenim stručnim ispitom sukladno općem aktu Komore.
Članak 10.
Dentalni asistent koji podnosi zahtjev za upis u registar, obvezan je ispuniti obrazac i izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela.
Upis u registar dentalnih asistenata obavlja se na temelju podataka iz obrasca za upis u registar. Obrascu za upis u registar prilažu se dokumenti sukladno općem aktu Komore.
U registar dentalnih asistenata upisuju se svi relevantni podaci iz dokumentacije iz stavka 1. ovog članka.
 
4. REGISTAR DENTALNIH HIGIJENIČARA

Članak 11.
Registar dentalnih higijeničara je zbirka isprava u koju se upisuju podaci o dentalnim higijeničarima sukladno općem aktu Komore.
Članak 12.
Dentalni higijeničar koji podnosi zahtjev za upis u registar, obvezan je ispuniti obrazac i izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela.
Upis u registar dentalnih higijeničara obavlja se na temelju podataka iz obrasca za upis u registar. Obrascu za upis u registar prilažu se dokumenti sukladno općem aktu Komore.
U registar dentalnih higijeničara upisuju se svi relevantni podaci iz dokumentacije iz stavka 1. ovog članka.
 
5. REGISTAR ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE, DENTALNIH LABORATORIJA,
GRUPNIH PRAKSI, ZDRAVSTVENIH USTANOVA I DRUGIH PRAVNIH OSOBA
 
Članak 13.
Registar ordinacija dentalne medicine, dentalnih laboratorija, grupnih praksi, zdravstvenih ustanova i drugih pravnih osoba je zbirka isprava u koju se upisuju podaci o ordinacijama dentalne medicine, dentalnim laboratorijima, grupnim praksama, zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama u kojima se obavlja dentalna medicina, djelatnost dentalne tehnike, dentalnih asistenata i/ili dentalnih higijeničara.
 
6. EVIDENCIJA ČASNOG SUDA PRI KOMORI
 
Članak 14.
  • evidenciju Časnog suda pri Komori upisuju se podaci o zaprimljenim prijavama za pokretanje postupka, zapisnici i odluke Casnog suda Komore, sukladno općem aktu Komore.
7. EVIDENCIJA O ZAHTJEVIMA, POSTUPCIMA I ODLUKAMA O OSTVARIVANJU
PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA
 
Članak 15.
  • evidenciju o zahtjevima, postupcima i odlukama o ostvarivanju prava na pristup informacijama upisuju se podaci o svim zahtjevima te podnositeljima zahtjeva za izdavanjem informacija koje su ovlaštene osobe zatražile od Komore, kao i o odlukama koje su u tim postupcima donesene.
8. DRUGE EVIDENCIJE
 
Članak 16.
Komora vodi i druge evidencije određene zakonom ili Statutom Komore.
 

III. UPIS U REGISTAR

 
Članak 17.
Zahtjev za upis u registar podnosi se stručnoj službi Komore.
 
Članak 18.
  • slučaju da se utvrdi kako je zahtjev za upis u registar Komore nepotpun, zaključkom će se pozvati podnositelja da dopuni zahtjev u roku od osam (8) dana od dana primitka zaključka. Ako podnositelj zahtjeva u određenom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donijeti će se rješ'enje kojim će zahtjev biti odbačen. Rješenje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore, odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
 
Članak 19.
  • slučaju iz članka 18. stavka 1. ovog Pravilnika doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar može ponovno podnijeti zahtjev za upis u registar.
Članak 20.
Doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru, dentalnom asistentu i dentalnom higijeničaru koji udovoljava svim propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o upisu u odgovarajući registar, najkasnije u roku trideset (30) dana od dana primitka urednog i potpunog zahtjeva za upis. Rješenje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
 
Članak 21.
Ako u tijeku postupka upisa u registar doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent ili dentalni higijeničar odustanu od svog zahtjeva, donijeti će se rješenje o obustavi postupka, koje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore, odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
 

IV. BRISANJE IZ REGISTRA

 
Članak 22.
Brisanje iz registra obavlja se u sljedećim slučajevima:
  1. Na osobni zahtjev doktora dentalne medicine, dentalnog tehničara, dentalnog asistenta i dentalnog higijeničara;
  2. Odlukom Časnog suda pri Komori;
  3. Prestankom članstva pri Komori;
  4. Na drugi način sukladno pozitivnim propisima.
Ako se utvrdi da je zahtjev za brisanje iz registra nepotpun, zaključkom će se pozvati podnositelja zahtjeva da dopuni zahtjev u roku od osam (8) dana od dana primitka zaključka. Ako podnositelj zahtjeva u određenom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donijeti će se rješenje kojim će zahtjev biti odbačen. Rješenje potpisuje predsjednik ili zamjenik predsjednika Komore, odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba
 
Članak 23.
Rješenje o brisanju iz registra donosi se na temelju odgovarajuće dokumentacije kojom je podnositelj zahtjeva obvezan dokazati da više ne postoje razlozi za statusom člana Komore (dokaz o nezaposlenosti, obavljanju druge djelatnosti, umirovljenju, odlasku u inozemstvo i sl.).
Podnositelj zahtjeva obvezan je dokumentaciju iz stavka 1. ovog
članka dostaviti u originalu ili
preslikama ovjerenim kod javnog bilježnika, odnosno samo u preslikama ako original dokumenta
predoči na uvid. Iznimno, ako se brisanje iz registra obavlja iz razloga umirovljenja podnositelj
 
zahtjeva može dostaviti samo presliku dokaza o mirovini. Uz dokumentaciju, podnositelj zahtjeva obvezan je vratiti važeće odobrenje za samostalan rad, odnosno dozvolu za rad.
Rješenje iz stavka 1. ovog članka potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore, odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
 
Članak 24.
Ako u tijeku postupka brisanja iz registra, doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent ili dentalni higijeničar odustanu od svog zahtjeva, donijeti će se rješenje o obustavi postupka koje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore, odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
 

V. PROMJENA PODATAKA U REGISTRU


Članak 25.
Član Komore obvezan je najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana nastupanja promjene podataka u registar, izvijestiti Komoru o promjeni podataka.
U slučaju da član Komore ne postupi na način propisan u stavku 1. ovog članka, obvezan je nadoknaditi Komori svu štetu koja nastane kao posljedica korištenja netočnih podataka.
 

VI. IZVACI I POTVRDE IZ REGISTRA

 
Članak 26.
Članu Komore se na njegov osobni zahtjev iz registra izdaju izvaci i druge odgovarajuće potvrde.
 

VII. PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

 
Članak 27.
Svaka fizička i pravna osoba (u daljnjem tekstu: stranka) ima pravo na pristup informacijama sukladno propisima koji uređuju pravo na pristup informacijama i općem aktu Komore.
 
Članak 28.
Stranka ostvaruje pravo na pristup informaciji podnošenjem usmenog ili pisanog zahtjeva.
Ako je zahtjev podnesen usmeno o tome će se sastaviti zapisnik, a ako je podnesen putem telefona ili drugog telekomunikacijskog uređaja sastavit će se službena bilješka.
Pisani zahtjev iz stavka 1. ovog članka mora sadržavati podatke koji su važni za prepoznavanje tražene informacije, ime i prezime, odnosno naziv stranke te njezinu adresu, odnosno sjedište. Podnositelj zahtjeva nije obvezan navesti razloge zbog kojih traži pristup informaciji.
 
Članak 29.
Komora će najkasnije u roku od petnaest (15) dana od dana zaprimanja urednog zahtjeva omogućiti stranci pristup informaciji.
U slučaju nepotpunog ili nerazumljivog zahtjeva, pozvati će se podnositelja zahtjeva da ga ispravi u roku od tri (3) dana. Ako podnositelj zahtjeva ne ispravi zahtjev na odgovarajući način, zahtjev će biti odbačen rješenjem kao nerazumljiv ili nepotpun. Rješenje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
 
Članak 30.
Komora ne donosi posebno rješenje o prihvaćanju zahtjeva za pristup informacijama, već će o tome sastaviti posebnu zabilješku.
 
Članak 31.
Komora donosi rješenje o odbijanju zahtjeva za pristup informacijama sukladno uvjetima propisanim zakonom i općim aktima Komore, te ako Komora ne raspolaže, ne nadzire, niti ima saznanja gdje se tražena informacija nalazi.
Rješenje potpisuje predsjednik Komore ili zamjenik predsjednika Komore odnosno druga osoba po ovlaštenju predsjednika Komore ili zamjenika predsjednika Komore.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
 

VIII. EVIDENCIJE

 
Članak 32.
Komora vodi i ostale evidencije radi obavljanja redovitih poslova u okviru svojih djelatnosti utvrđenih zakonom, Statutom i drugim općim aktima Komore.
Evidencije iz stavka 1. ovog članka su zbirke podataka koje Komora vodi iz područja svog djelovanja, a koje nisu javne knjige.
 

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 
Članak 33.
Na sva pitanja koja nisu uređena ovim Pravilnikom primjenjuju se pozitivni propisi koji uređuju pravo na pristup informacijama koja vode tijela s javnim ovlastima.
 
Članak 34.
Postupci koji su u tijeku na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika, nastavit će se prema odredbama propisa na temelju kojeg su i započeti.
 
Članak 35.
Ovaj Pravilnik u cijelosti zamjenjuje Pravilnik o registrima Hrvatske komore dentalne medicine koji je donesen na 19. sjednici Upravnog vijeća Komore dana 22. veljače 2010. godine, njegove izmjene i dopune donesene na 8. sjednici Upravnog vijeća Komore održanoj dana 9. prosinca 2011. godine te njegove izmjene i dopune donesene na 53. sjednici Upravnog vijeća Komore održanoj dana 12. prosinca 2014. godine.
 
Članak 36.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči Komore, a objavit će se i u glasilu Komore.
 
KLASA: 011-02/21-01/09
URBROJ: 497-03/3-21-01
U Zagrebu, 8. prosinca 2021. godine.
 
PREDSJEDNIK
UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
prim. dr. sc. Miroslav Sikora, dr. med. dent.
 

 sikora potpis pecat

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store