hkdm - hrvatski grb
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

 

 

Klasa: 025-01/23-03/65
Ur.broj: 534-07-2-3/5-23-2
Zagreb, 18. prosinca 2023.

Poštovani,
nastavno na Vaš upit Klasa: 900-01/23-01/80 od 30. studenoga 2023. godine, a vezano uz obvezu obavljanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita u zanimanju dentalni asistent za zdravstvene radnike koji su prethodno završili obrazovanje za dentalnog higijeničara, izvješćujemo sljedeće.

Člankom 155. stavkom 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine" br. 100/18, 125/19, 147/20, 119/22, 156/22, 33/23) propisano je, između ostalog, da se zdravstveni radnici obrazuju na medicinskom, dentalnom ili farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te drugom visokom učilištu koje izvodi studijski program za zdravstveno zanimanje, kao i na učilištu te srednjim strukovnim školama koje imaju rješenje nadležnog Ministarstva o odobrenju za izvođenje pojedinog nastavnog plana i programa obrazovanja/strukovnog kurikuluma koji je razvrstan u obrazovni sektor u području zdravstva. Zdravstveni radnici osposobljavaju se školovanjem u punoj nastavnoj satnici teorijske i praktične nastave, kojom se postižu ishodi učenja i stječu kompetencije.

Člankom 168. stavkom 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da su nakon završenog obrazovanja pripravnički staž obvezni obaviti: primalja-asistentica, fizioterapeutski tehničar, prvostupnik fizioterapije maser-kupeljar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike, sanitarni inženjeri, sanitarni tehničari, prvostupnik radne terapije, prvostupnik radiološke tehnologije, dentalni tehničar, dentalni asistent i farmaceutski tehničar.

Člankom 169. stavkom 2. citiranog Zakona propisano je da nakon obavljenog pripravničkog staža zdravstveni radnici polažu stručni ispit pred ispitnom komisijom Ministarstva.
Slijedom navedenog, obrazovanje za regulirane profesije u sustavu zdravstva stječe se završetkom školovanja u punoj nastavnoj satnici teorijske i praktične nastave, kojom se postižu ishodi učenja i stječu kompetencije. U konkretnom slučaju, punu nastavnu satnicu za zanimanje „dentalni asistent" moguće je ostvariti ili završetkom redovnog srednjoškolskog obrazovanja ili kroz program prekvalifikacije za polaznike sa stečenom stručnom spremom za jedno zanimanje radi stjecanja stručne spreme za novo zanimanje. Programom prekvalifikacije iz jednog u drugo strukovno područje utvrđuju se sve programske razlike.

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store