Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata [19.04.2023.]

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata


Izbjegavanjem rizičnih faktora, pravovremenom dijagnostikom i odazivanjem na preventivne preglede, napravimo zajednički korak k podizanju svijesti o oralnom karcinomu i isticanju da je rana dijagnostika ključ zajedničkog uspjeha. 

Datum objave: 18. 04. 2023.


 
 
 

 
Image
Karcinom usne šupljine je tumor pločastog epitela sluznice usne šupljine i može se dijagnosticirati već u početnoj fazi. Područje usne šupljine povoljno je za ranu dijagnozu karcinoma jer je područje svakodnevnog rada stomatologa. Unatoč tome, samo mali broj bolesnika bude pravovremeno dijagnosticiran i upućen na liječenje što oralni karcinom svrstava među 10 najsmrtonosnijih karcinoma.
Međutim, rana dijagnoza ne ovisi samo o liječniku, već i o bolesniku kao i o njegovoj posvećenosti i brizi za zdravlje. Pušenje i konzumacija alkoholnih pića su rizični faktori i u kombinaciji djeluju sinergistički povećavajući rizik nastanka karcinoma čak 15 puta.
U Republici Hrvatskoj se svake godine otkrije oko 300 novooboljelih pacijenata, od čega na muškarce otpada oko dvije trećine slučajeva. Oralni karcinom je bolest srednje i starije životne dobi s dobnom prevalencijom između 50-te i 60-te godine života. 
Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu već treću godinu djeluje studentski projekt pod nazivom "Oral Cancer Week" koji ima za cilj podizanje svijesti o prisutnosti oralnog karcinoma i važnosti prevencije. 

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata održava se u razdoblju od 16. do 22. travnja 2023. godine, a tom prigodom studenti volonteri sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu u razdoblju od 17. do 19. travnja na Cvjetnom trgu, u interakciji s građanima te podjelu edukativnog materijala, pozivaju građane na besplatan preventivni pregled sluznice usne šupljine.

Besplatni, preventivni pregled građani mogu obaviti na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, u Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb, na Zavodu za oralnu medicinu (Gundulićeva 5) u srijedu 19. travnja u razdoblju od 8:00 do 12:00 sati.

Više:

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 
 


 
 
 
hkdm-google-play
hkdm-app-store