Image
Na temelju članka 33. točke 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine („Narodne novine", broj 18/18 i 65/19), Upravno vijeće Komore na svojoj 73. i 85. sjednici koje su održane 14. prosinca 2020. i 16. ožujka 2021. donosi
 

Pravilnik

O ODLIČJIMA HRVATSKE KOMORE DENTALNE MEDICINE

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odredbama Pravilnika o odličjima Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se vrste, postupak i način dodjele odličja Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora).
Članak 2.
Komora predlaže svoje članove za odličja i priznanja koja dodjeljuje Republika Hrvatska i druge udruge za postignute uspjehe u ostvarivanju širih zadaća i ciljeva Komore i razvoja dentalne medicine u Republici Hrvatskoj.
 

ODLIČJA KOMORE

Članak 3.
Odličja Komore su priznanja koja Komora dodjeljuje zbog osobitog doprinosa u Komori i njezinoj promidžbi u zemlji i inozemstvu, doprinosu struci te razvoju dentalne medicine, dentalne tehnike i djelatnosti dentalnih asistenata.
Članak 4.
Odličja Komore su:
  1. Plaketa Sv. Apolonije
  2. Povelja začasnog člana Povelja Komore
IV. Značka Sv. Apolonije
Svako odličje Komore ima svoj redni broj.
 

PLAKETA SV. APOLONIJE

Članak 5.
Plaketu Sv. Apolonije, kao najviše priznanje Komore, dodjeljuje Upravno vijeće Komore doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru i dentalnom asistentu — članu Komore za osobite zasluge na unapređenju i razvoju dentalne medicine, stručnom i savjesnom obavljanju struke, afirmaciji dentalne medicine kao samostalne i neovisne službe te uopće u podizanju ugleda dentalne medicine u zemlji i inozemstvu.
Plaketa Sv. Apolonije može se dodijeliti i doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru i dentalnom asistentu izvan Republike Hrvatske te drugim osobama u zemlji ili izvan Republike Hrvatske, ukoliko svojim radom i doprinosom iznimno pridonesu ostvarenju ciljeva iz stavka 1. ovog članka.
Godišnje se može dodijeliti jedna Plaketa Sv. Apolonije.
Članak 6.
Plaketa Sv. Apolonije veličine je 21x15x0,6 cm, izrađena od slitine bakra, cinka i nikla na kojoj se nalazi lik Sv. Apolonije, a ispod lika, tj. na dnu Plakete nalazi se logo Komore te s desne strane pisano Hrvatska komora dentalne medicine.
Plaketa Sv. Apolonije dodjeljuje se u kutiji veličine 32x22x4,5 cm, koja je izrađena od Prestige 4196 laminata izvana te Flokaž Bordeaux 12 materijala iznutra, unutarnjeg izgleda s 3 (tri) utora i to za Plaketu, pločicu s posvetom i značku.
 

POVELJA ZA ČASNOG ČLANA

Članak 7.
Začasnim članom može postati građanin Republike Hrvatske ili građanin iz inozemstva, koji je naročito zaslužan za rad Komore ili osobito unapređenje dentalne znanosti i struke.
Broj začasnih članova nije ograničen.
Začasni član ima sva prava i obveze člana Komore, izuzev obveze plaćanja članarine i ishođenja odobrenja za samostalan rad (licence) ili dozvole za rad.
 
Članak 9.
Povelja začasnog članstva veličine je A3 papira, s lijeve strane iste nalazi se lik Sv. Apolonije, iznad njega logo Komore te s desne strane loga natpis Hrvatska komora dentalne medicine.
 

POVELJA KOMORE

Članak 10.
Povelja se dodjeljuje pojedincima, stručnim udrugama, organizacijama te zdravstvenim ustanovama iz zemlje i inozemstva za osobit doprinos razvoju i unapređenju djelatnosti dentalne medicine u Republici Hrvatskoj te značajne zasluge i pomoć pruženu Komori u ostvarivanju njenih zadaća.
Broj Povelja nije ograničen.
Članak 11.
Povelja Komore veličine je promjera (f) 1 2 cm, izrađena od slitine bakra, cinka i nikla na kojoj se na vrhu nalazi natpis Hrvatska komora dentalne medicine, ispod natpisa lik Sv. Apolonije, a ispod lika natpis Povelja.
Povelja Komore dodjeljuje se u kutiji je veličine 19x24,5x4,5 cm, koja je izrađena od Prestige 4196 laminata izvana te Flokaž Bordeaux 12 materijala iznutra, unutarnjeg izgleda s 3 (tri) utora i to za Povelju, pločicu s posvetom i značku.
 

ZNAČKA SV. APOLONIJE

Članak 11.
Značka Sv. Apolonije dodjeljuje se članovima Komore, drugim pojedincima, ustanovama, udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu koji su dali značajan doprinos u promidžbi vrijednosti Komore, za pomoć koju su pružili u ostvarivanju njenih temeljnih zadataka, promicanju stručnih, znanstvenih i etičkih načela.
Broj znački nije ograničen.
Članak 12.
Značka Sv. Apolonije promjera je q)12 cm s iglicom za pričvršćivanje, izrađena od tombak materijala koji se galvanski obrađuje da bi se dobio izgled starog srebra i zlata.
Značka može biti zlatna ili srebrna.
 

III. POSTUPAK I NAČIN DODJELE ODLIČJA

 

1. PREDLAGATELJI

Članak 13. Predlagatelji za odličja Komore mogu biti:
  1. predsjednik Komore
  2. Upravno vijeće Komore
  3. Izvršni odbor Komore
  4. područna sjedišta Komore
  5. Upravni odbor strukovnog razreda dentalnih tehničara
  6. Upravni odbor strukovnog razreda dentalnih asistenata
Članak 14.
Svi prijedlozi za dodjelu odličja Komore, podnose se pismeno Povjerenstvu za dodjelu odličja (u daljem tekstu: Povjerenstvo), na propisanom obrascu upitnika za predlaganje odličja, koji je prilog ovom Pravilniku i čini njegov sastavni dio.
Članak 15.
Predlagatelj za dodjelu Povelje začasnog člana obvezan je Povjerenstvu uputiti pisani prijedlog sa životopisom kandidata te opisom njegovog stručnog i/ili znanstvenog rada s naznakom u čemu je osobito unaprijedio struku ili rad Komore.
Članak 16.
Za kandidate iz drugih struka i državljana drugih zemalja treba uz životopis posebno obrazložiti doprinos kandidata afirmaciji Komore, dentalnoj medicini i zdravstvu Republike Hrvatske ili doprinos europskoj i svjetskoj dentalnoj medicini te njenoj učinkovitosti u Republici Hrvatskoj.
 

2. POVJERENSTVO ZA DODJELU ODLIČJA

Članak 17.
Članove Povjerenstva bira i razrješuje Izvršni odbor Komore na prijedlog predsjednika Komore.
Povjerenstvo se sastoji od najviše 7 članova.
Predsjednika Povjerenstva bira Upravno vijeće Komore.
Članak 18.
Sjednice Povjerenstva saziva predsjednik Povjerenstva.
Sjednica Povjerenstva može se održati ako je prisutna natpolovična većina svih članova Povjerenstva.
Članak 19.
Članovi Povjerenstva razmatraju pojedinačno sve pristigle prijedloge, u raspravi iznose svoje mišljenje i utvrđuju da li su prijedlozi u skladu s odredbama ovog Pravilnika.
Članak 20.
Članovi Povjerenstva utvrđuju prijedlog za dodjelu odličja koji dostavljaju Izvršnom odboru, odnosno Upravnom vijeću Komore na odlučivanje.
Ukoliko kandidat za dodjelu odličja ne udovoljava uvjetima za dodjelu predloženog odličja, Povjerenstvo će razmotriti, u okviru mogućnosti, prijedlog za dodjelu drugog odličja.
Članak 21.
Članovi Povjerenstva glasuju javno.
Odluka je pravovaljana, ako je za prijedlog glasovala natpolovična većina nazočnih članova.
 

3. ODLUKA O DODJELI ODLIČJA

Članak 22.
Na temelju prijedloga za dodjelu odličja Povjerenstva, odluku o dodjeli odličja donose:
- Upravno vijeće Komore za odličje Plaketa Sv. Apolonije;
- Izvršni odbor Komore za Povelju začasnog člana, Povelju Komore i značku Sv. Apolonije.
Članak 23.
Predsjednik Komore, Upravno vijeće Komore i Izvršni odbor mogu iznimno, izvan kriterija utvrđenih odredbama ovog Pravilnika, dodijeliti i veći broj odličja.
Na prijedlog predsjednika Komore, mogu se dodijeliti odličja Komore predviđena ovim Pravilnikom u posebnim slučajevima.
Članak 24.
Pri Komori se vodi Knjiga odličja u koju se upisuju sva dodijeljena odličja.
 

4. DODJELA ODLIČJA

Članak 25.
Odličje Plaketu Sv. Apolonije, Povelju začasnog člana i Povelju Komore uručuje predsjednik Komore, odnosno u njegovoj odsutnosti zamjenik predsjednika Komore ili osoba koju ovlasti predsjednik Komore.
Odličje značku Sv. Apolonije uručuje predsjednik odgovarajućeg područnog sjedišta Komore ili osoba koju on ovlasti.
Članak 26.
Odličja Komore uručuju se na svečanoj proslavi, godišnjoj sjednici Skupštine, tečaju stručnog usavršavanja ili sl.
 

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o odličjima Hrvatske stomatološke komore od 4. srpnja 2008. godine broj: 04/9-2008, njegove izmjene i dopune od 17. veljače 2014. godine i od 14. prosinca 2018. godine te Odluka o uvođenju Plakete Sv. Apolonije s poveljom broj: 08/1-1996 od 28. svibnja 1996. godine.
 
Članak 28.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj ploči Komore, a objavit će se i u glasilima Komore.
 
KLASA: 011-02/20-01/07
URBROJ: 497-03/8-20-01 Zagreb, 16. ožujak 2021.
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
 sikora potpis pecat

Na temelju članka 33. točka 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine („Narodne novine" br. 18/18 - pročiščeni tekst), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora) na 19. sjednici, održanoj 14. prosinca 2018. godine donosi
 

Pravilnik

O IZMJENI PRAVILNIKA O ODLIČJIMA HRVATSKE KOMORE DENTALNE MEDICINE

Članak 1.
članak 5. Pravilnika o odličjima Hrvatske komore dentalne medicine koji je donesen na 8. sjednici Upravnog vijeća Komore 4. srpnja 2008. godine i njegove izmjene i dopune koje su donesene na 40. sjednici odrianoj 17. veljače 2014. godine (u daljnjem tekstu: Praviinik), mijenja se i glasi:
„Plaketu Sv. Apolonije s poveljom, kao najviše priznanje Komore, dodjeljuje Upravno vijeće Komore doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru i dentalnom asistentu — članu Komore za osobite zasluge na unapredenju i razvoju dentalne medicine, stručnom i savjesnom obavijanju struke, afirmaciji dentalne medicine kao samostalne i neovisne službe te uopće u podizanju ugleda dentalne medicine u zemlji i inozemstvu.
Plaketa Sv. Apolonije s poveljom može se dodijeliti i drugim osobama u zemlji ili izvan Republike Hrvatske, ukoliko svojim radom i doprinosom iznimno pridonesu ostvarivanju ciljeva iz stavka 1. ovog članka."
 
Članak 2.
Stavak 1. članka 14. Pravilnika, mijenja se i giasi:
„Svi prijedlozi za dodjelu odličja Komore, podnose se Povjerenstvu pismeno, na propisanom obrascu upitnika za predlaganje odličja, najkasnije do 31. prosinca za tu kalendarsku godinu."
 
članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana ad dana objave na oglasnoj ploči, a objavit če se u glasilima Komore - Vjesniku, Dental Designu i Dentalnom asistentu.
 
KLASA: 011-02/18-01/03
URBRO.I: 497-01/01-18-01
Zagreb, 14. prosinac 2018.
Potvrđujem da je ovaj Pravilnik objavljen na o lasnoj ploči Komore.
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
sikora potpis pecat
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store