Image
Na temelju članka 33. točka 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine („Narodne novine" br. 44/04, 69/06, 24/08, 11/10, 28/15, 107/17, 65/19 i 118/21), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine, na 126. sjednici, održanoj 16. veljače 2022. godine donosi
 

Pravilnik

O MIRENJU

OPĆE ODREDBE

Članak 1.
Odredbama Pravilnika o mirenju (u daljnjem tekstu: Pravilnik), propisuju se uvjeti i način provođenja postupka mirenja u Hrvatskoj komori dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora), u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć izmiritelja koji pomaže postići nagodbu, bez ovlasti da im nametne obvezujuće rješenje.
Svrha Pravilnika je olakšavanje pristupa mirenju kao odgovarajućem postupku rješavanja sporova, osiguravanje raspoloživosti mirenja, jačanje svijesti o mirenju kroz poticanje i primjenu mirenja te osiguravanje uravnoteženog odnosa između mirenja i sudskog postupka.
Pitanja koja nisu uređena odredbama ovog Pravilnika, treba rješavati u skladu s načelima dragovoljnosti, učinkovitosti postupka, jednakog postupanja sa strankama, autonomije stranaka u postupku, povjerljivosti postupka i nepristranosti izmiritelja.
Članak 2.
Smatra se da stranka koja predloži, odnosno koja pristane na provođenje postupka mirenja u Komori prihvaća odredbe ovog Pravilnika.
Tijekom postupka mirenja, stranke će se suzdržati od pokretanja drugih sudskih ili arbitražnih postupaka za rješavanje spora o kojem se mirenje provodi, osim ako je to neophodno za očuvanje njihovih prava.
 

POVJERENSTVO

Članak 3.
Pri Komori djeluje Povjerenstvo za mirenje (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) čiji su članovi ovlašteni izmiritelji Komore (u daljnjem tekstu: Izmiritelj).
Povjerenstvo iz stavka 1. ovog članka, sastoji se od najmanje pet članova — najmanje po jednog iz svakog područnog sjedišta, koje imenuje i razrješava Izvršni odbor Komore na prijedlog područnih sjedišta te uz prethodnu suglasnost predsjednika Komore i prijedlog Upravnog odbora strukovnog razreda dentalnih tehničara i Upravnog odbora strukovnog razreda dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara.
Predsjednika Povjerenstva imenuje i razrješava Upravno vijeće Komore, a zamjenika predsjednika biraju članovi Povjerenstva između sebe.
Predsjednik Povjerenstva podnosi Skupštini Komore godišnje izvješće o radu.
Članak 4.
lzmiritelj posreduje u postupku mirenja i time na neovisan i nepristran način pomaže strankama da postignu nagodbu o pravima kojima mogu slobodno raspolagati.
Izmiritelj
Članak 5.
Izmiritelj je predsjednik Povjerenstva ili član Povjerenstva kojem predsjednik Povjerenstva dodijeli predmet u rad.
Izmiritelj iz stavka 1. ovog članka je osoba koja provodi postupak mirenja.
Članak 6.
Izmiritelj je dužan bez odlaganja stranke obavijestiti o svim okolnostima koje bi mogle dati povoda opravdanoj sumnji u njegovu nepristranost i neovisnost.
Članak 7.
Izmiritelj ne može biti sudac ili arbitar u sporu koji je bio ili jest predmet postupka mirenja, ili u nekom drugom sporu koji je proizašao iz toga pravnog odnosa ili je u vezi s njim.
Obveze izmiritelja
Članak 8.
Izmiritelj je u postupku mirenja obvezan postupati stručno, svrhovito i nepristrano.
 

III. POSTUPAK MIRENJA

Članak 9.
Mirenje se mož'e provoditi neovisno o tome vodi li se o predmetu spora sudski, arbitražni ili drugi postupak.
Mirenje može biti započeto i dovršeno prije, tijekom ili nakon završenog sudskog postupka.
Početak postupka mirenja
Članak 10.
Provođenje postupka mirenja mogu zatražiti domaće i strane fizičke i pravne osobe.
Mirenje započinje zaprimanjem prijedloga za provođenje postupka mirenja, pritužbe koja se u postupku mirenja smatra prijedlogom za mirenje ili podneska nadležnog državnog tijela. Prijedlog, pritužba, odnosno podnesak moraju biti u pisanom obliku ili zaprimljeni elektroničkom poštom.
 
Nakon zaprimanja prijedloga, pritužbe ili podneska nadležnog državnog tijela, stručna služba Komore će pozvati obje stranke u postupku, da se u roku od osam (8) dana po primitku obavijesti izjasne da li su zainteresirane za provođenje postupka mirenja.
Ako se jedna ili obje stranke o prijedlogu za provođenje mirenja ne izjasne u roku iz stavka 3. ovog članka, smatrat će se da je prijedlog za mirenje odbijen. Prijedlog za mirenje smatrat će se odbijenim i ako jedna ili obje stranke ne pristanu na provođenje postupka mirenja.
U slučaju iz stavka 4. ovog članka, postupak mirenja se neće provoditi zbog izostanka interesa stranaka, o čemu će Stručna služba dopisom obavijestite obje stranke.
Način provođenja mirenja
Članak 11.
Mirenje se provodi na način o kojem su se stranke sporazumjele.
U okviru sporazuma stranaka, izmiritelj je ovlašten provoditi postupak na način koji smatra prikladnim, uzimajući u obzir okolnosti slučaja, izražene želje i očekivanja stranaka te interes da se spor među strankama brzo i trajno okonča.
Izmiritelj je u pravilu ovlašten ispitivati navode i prijedloge stranaka, po potrebi prikupljati određena obavještenja i saslušavati stranke.
Sastanci izmiritelja i stranaka
Članak 12.
Izmiritelj je ovlašten održavati sastanke istodobno s obje stranke ili sa svakom strankom posebno. Sastanci stranaka sa izmiriteljem održavaju se u mjestu prebivališta nadležnog izmiritelja.
Ako se stranke nisu drugačije sporazumjele, izmiritelj može informacije i podatke koje je primio od jedne stranke prenijeti drugoj stranci samo uz njezin pristanak.
Pravo izmiritelja da predlaže nagodbu
Članak 13.
Izmiritelj može sudjelovati u sastavljanju nagodbe i predlagati njezin sadržaj.
Dovršetak postupka mirenja
Članak 14.
Mirenje je dovršeno:
sklapanjem nagodbe;
ako je jedna od stranaka usmeno na zapisnik odustala od postupka mirenja tijekom sastanka pred izmiriteljem;
ako je jedna stranka uputila drugoj stranci i izmiritelju pisanu ili elektroničku izjavu o odustajanju od postupka mirenja, osim ako u postupku nakon odustajanja jedne stranke sudjeluju dvije ili više stranaka koje namjeravaju nastaviti s mirenjem i nagodbom riješiti međusobni spor;
ako su stranke uputile izmiritelju pisanu ili elektroničku izjavu o sklopljenoj nagodbi bez
posredovanja izmiritelja.
Okončanje postupka mirenja utvrđuje se, prema okolnostima slučaja u zapisniku kojeg sastavlja izmiritelj.
Učinci nagodbe
Članak 15.
Nagodba se zaključuje u pisanom obliku — zapisniku koji potpisuju izmiritelj i stranke uz ovjeru njihovog potpisa kod javnog bilježnika.
Nagodba se može sklopiti u formi javnobilježničkog akta koji potpisuju stranke pred izabranim javnim bilježnikom.
Nagodba sklopljena na način opisan u stavku 2. ovog članka ovršna je isprava ako se odnosi na činidbu o kojoj se stranke mogu nagoditi te ako sadrži izjavu obveznika o neposrednom dopuštanju ovrhe (klauzulu ovršnosti).
Klauzulom ovršnosti obveznik izričito pristaje da se na temelju nagodbe radi ostvarenja dužne činidbe nakon dospjelosti obveze može neposredno provesti prisilna ovrha.
Povjerljivost
Članak 16.
Izmiritelj je obvezan u odnosu na treće osobe čuvati povjerljivost svih inforinacija i podataka za koje sazna tijekom postupka mirenja, osim ako zakonom nije drugačije propisano ili ako je davanje informacija nužno radi ovrhe nagodbe.
Odredba stavka 1. ovog članka primjenjuje se na odgovarajući način i na stranke te na druge osobe, uključujući predsjednika i ostale članove Povjerenstva te stručnu službu Komore.
Troškovi
Članak 17.
Ako se stranke nisu drugačije sporazumjele, svaka snosi svoje troškove, uključujući i troškove javnog bilježnika.
 

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o mirenju, KLASA: 030-02/13- 05/14, URBROJ: 314-01/01/13-01, kojeg je donijelo Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine na 38. sjednici, održanoj dana 13. prosinca 2013. godine te Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mirenju, KLASA: 011-02/14-01/10, URBROJ: 497-03/02-14-01, kojeg je donijelo Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine na 53. sjednici održanoj dana 12. studenog 2014. godine.
Članak 19.
Postupci koji su na dan stupanja na snagu Pravilnika u tijeku pred tijelima Komore, nastavit će se prema odredbama akta prema kojem su započeti.
Članak 20.
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči Komore, a objaviti će se u Vjesniku dentalne medicine, Dental Designu i Dentalnom asistentu.
 
KLASA: 011-02/22-01/01
URBROJ: 497-03/3-22-01
U Zagrebu, 16. veljače 2022.
 
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
sikora potpis pecat

 

Potvrđujem da je Pravilnik objavljen na oglasnoj ploči Komore dana 17. veljače 2022. godine, te je stupio na snagu 25. veljače 2022. godine.

 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
sikora potpis pecat

 

 

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store