Image
Na temelju članka 33. točka 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine („Narodne novine" br. 44/04, 69/06, 24/08, 11/10, 28/15, 107/17, 65/19 i 118/21), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora), na 126. sjednici, održanoj 16. veljače 2022. godine donosi
 

Pravilnik

O IZDAVANJU, OBNAVLJANJU I ODUZIMANJU ODOBRENJA ZA SAMOSTALAN RAD (LICENCE) I DOZVOLE ZA RAD

 

I. OPĆE ODREDBE


Članak 1.
Pravilnikom o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad (licence) i dozvole za rad (u daljnjem tekstu: Pravilnik), propisuju se uvjeti i uređuje postupak izdavanja, obnavljanja i oduzimanja:
- odobrenja za samostalan rad (u daljnjem tekstu: licenca) doktorima dentalne medicine državljanima Republike Hrvatske, državljanima Europske unije odnosno europskog gospodarskog prostora (u daljnjem tekstu: EGP) i država koje nisu države ugovornice Europske unije odnosno europskog gospodarskog prostora (u daljnjem tekstu: treće države);
  • licenca dentalnim tehničarima državljanima Republike Hrvatske, državljanima EGP-a i trećih država;
  • dozvola za rad dentalnim asistentima državljanima Republike Hrvatske, državljanima EGP-a i trećih država;
  •  dozvola za rad dentalnim higijeničarima državljanima Republike Hrvatske, državljanima EGP-a i trećih država.

Odredbama Pravilnika uređuje se i postupak privremene registracije doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higij eničara koj i žele privremeno ili povremeno obavljati djelatnosti na području Republike Hrvatske, a koji nisu u obvezi podnijeti zahtjev za izdavanje licence, odnosno dozvole za rad.

 
Članak 2.
Članovi Komore u smislu ovog Pravilnika su doktori dentalne medicine, dentalnih tehničari, dentalni asistenti i dentalni higijeničari koj i su upisani u Registar doktora dentalne medicine, Registar dentalnih tehničara, Registar dentalnih asistenata odnosno Registar dentalnih higijeničara pri Hrvatskoj komori dentalne medicine.
 
Članak 3.
Licenca je javna isprava kojom se dokazuje stručna osposobljenost doktora dentalne medicine za samostalno obavljanje djelatnosti iz opće dentalne medicine i specijalnosti, odnosno dentalog tehničara za samostalno obavljanje djelatnosti dentalne tehnike u Republici Hrvatskoj.
Dozvolom za rad dentalnog asistenta odnosno dentalnog higijeničara dokazuje se stručna osposobljenost za obavljanje djelatnosti dentalnog asistenta odnosno djelatnosti dentalnog higijeničara prema uputama i nadzoru doktora dentalne medicine na području Republike Hrvatske.
Članak 4.
Odobrenje za samostalni rad (licenca) je papirnata isprava veličine A3 formata. Po duljini lijeve strane isprave iscrtan je hrvatski pleter. U gornjem lijevom uglu isprave nalazi se zaštitni znak Komore s nazivom Hrvatska komora dentalne medicine. Na sredini isprave nalazi se naziv isprave „Odobrenje za samostalni rad". Ispod navedenog teksta nalaze se podaci o imenu i prezimenu, tituli, datumu rođenja nositelja isprave te svrsi izdavanja isprave s tekstom: „Stječe pravo samostalnog obavljanja djelatnosti dentalne medicine od_do_.". U donjem lijevom uglu isprave nalazi se klasa, urbroj, datum i mjesto izdavanja isprave. U potpisu je predsjednik Komore.
Odobrenje za samostalni rad (licenca) koje se izdaje doktoru dentalne medicine nakon položenog specijalističkog ispita jednako je odobrenju iz stavka 1. ovog članka, osim u dijelu svrhe izdavanja isprave, gdje se .nalazi tekst: „Stječe pravo samostalnog obavljanja djelatnosti dentalne medicine iz područja  od do G4
Odobrenje za samostalni rad (licenca) za dentalne tehničare jednako je odobrenju iz stavka 1. ovog članka, osim u dijelu svrhe izdavanja isprave, gdje se nalazi tekst: „Stječe pravo samostalnog obavljanja djelatnosti dentalne tehnike od do L4
Dozvola za rad je papirnata isprava veličine A4 formata. U zaglavlju isprave, u sredini, nalazi se zaštitni znak Komore s nazivom Hrvatska komora dentalne medicine. Ispod zaštitnog znaka s lijeve strane navedeno je mjesto izdavanja, klasa i urbroj isprave. U uvodnom dijelu isprave naveden je pravni temelj izdavanja isprave te naziv isprave, „Temeljem članka 36.o Zakona o dentalnoj medicini („Narodne novine" broj 121/03, 117/08, 120/09) izdaje se dozvola za rad". Ispod navedenog teksta nalaze se podaci o imenu i prezimenu, datumu, mjestu i državi rođenja nositelja isprave te svrsi izdavanja isprave s tekstom „Ovom dozvolom nositelj isprave stječe pravo obavljati djelatnost dentalnog asistenta prema uputama i nadzoru doktora dentalne medicine i to u razdoblju od do .". U potpisu isprave je predsjednik Komore"
Licenca i dozvola za rad izdaju se za razdoblje od šest godina.
Ako član Komore udovoljava uvjetima iz Pravilnika samo za određeno vrijeme, izdaje mu se licenca, odnosno dozvola za rad samo za vrijeme u kojem udovoljava propisanim uvjetima (privremena licenca, odnosno privremena dozvola za rad).
 
Članak 5.
Licenca i dozvola za rad se izdaju, obnavljaju i oduzimaju upravnim aktom — rješenjem nakon provedenog upravnog postupka, osim u slučajevima koji su Pravilnikom drugačije riješeni.
Članak 6.
Ako podnositelj zahtjeva - član Komore, ispunjava uvjete iz Pravilnika, Izvršni odbor Komore izdaje licencu, odnosno dozvolu za rad.
Licenca, odnosno dozvola za rad izdaju se s danom upisa u registar pri Komori, osim ako Pravilnikom nije drugačije određeno.
Član Komore može zatražiti izdavanje preslike izdane licence odnosno dozvole za rad u slučaju gubitka, otuđenja, oštećenja ili uništenja sukladno odredbama Pravilnika.
 
Članak 7.
Zahtjev za izdavanje ili obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad podnosi se na propisanom obrascu koji je prilog Pravilniku i čini njegov sastavni dio.
 

II OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE LICENCE I DOZVOLE ZA RAD


Članak 8.
Opći uvjeti za izdavanje licence odnosno dozvole za rad članu Komore su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost za obavljanje profesije;
  2. članstvo u Komori;
  3. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju;
  4. zahtjev za izdavanje licence, odnosno dozvole za rad.

III. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA LICENCE DOKTORIMA DENTALNE MEDICINE I DENTALNIM TEHNIČARIMA — DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE HRVATSKE

 
Članak 9.
Uvjeti za izdavanje licence doktorima dentalne medicine i dentalnim tehničarima hrvatskim državljanima su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koju donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koju donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  4. položen stručni ispit,
  5. državljanstvo Republike Hrvatske,
  6. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  7. članstvo u Komori,
  8. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
  9. zahtjev za izdavanje licence.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar, hrvatski državljanin koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, obvezan je zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje licence.
Zahtjev za izdavanje licence podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
 
Prethodna provjera osposobljenosti
Članak 10.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru, hrvatskom državljaninu koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, a svoju djelatnost od položenog stručnog ispita nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Izuzetno od stavka 1. i 4. ovog članka te članka 10.a Pravilnika, Upravni odbor strukovnog razreda dentalnih tehničara može donijeti odluku kojom se dentalnog tehničara oslobađa od obveze prethodne provjere osposobljenosti, uz obvezu uplate članarine za vrijeme neposrednog obavljanja djelatnosti dentalne tehnike u vremenskom razdoblju od 2010. godine do podnošenja zahtjeva za upis u registar.
Upravni odbor strukovnog razreda dentalnih tehničara donijet će opći akt, kojim će propisati kriterije za oslobođenje od obveze prethodne provjere osposobljenosti dentalnih tehničara.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru, hrvatskom državljaninu koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, a svoju djelatnost nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru iz stavka 1. i 4. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku provjere osposobljenosti, izdaje se licenca s danom položenog ispita radi provjere osposobljenosti.
 
Članak 10.a
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru koji u roku od dvije godine od dana položenog stručnog ispita ne podnese zahtjev za izdavanje licence, Komora će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
 
Doktoru dentalne medicine koji u roku od dvije godine od završenog integriranog curiculuma studija dentalne medicine ne podnese zahtjev za izdavanje licence, Komora će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru iz stavka 1. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku prethodne provjere osposobljenosti, izdaje se licenca s datumom polaganja prethodne provjere osposobljenosti.
 
Članak 11.
Provjeru osposobljenosti provodi Povjerenstvo koje imenuje Izvršni odbor Komore.
Provjera osposobljenosti provodi se sukladno općem aktu Komore.
 
Članak 12.
Uz zahtjev za izdavanje licence potrebno j e priložiti:
  1. dokaz o stručnoj kvalifikaciji koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost izdan u Republici Hrvatskoj ili u državi članici EGP,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. dokaz o položenom stručnom ispitu,
  4. dokaz o položenom specijalističkom ispitu odnosno rješenje o priznavanju specijalizacije izdano od strane ovlaštenog tijela u Republici Hrvatskoj,
  5. dokaz o hrvatskom državljanstvu odnosno domovnica,
  6. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj Cl (napredni korisnik), osim ako je jezik dodiplomske izobrazbe bio hrvatski,
  7. izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela struke,
  8. dokaz o stečenom ili priznatom akademskom zvanju,
  9. dokaz o izboru u znanstveno nastavno odnosno nastavno zvanje ili rješenje o priznatom znanstveno nastavnom odnosno nastavnom zvanju,
  10. dokaz o stečenom ili priznatom nazivu primarijus.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar koji je svoju djelatnost obavljao u inozemstvu
Članak 13.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar, hrvatski državljanin, koji je svoju djelatnost obavijao u inozemstvu, pored dokaza iz članka 12. Pravilnika, uz zahtjev za izdavanje licence treba priložiti:
l. dokaz o članstvu u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čiji je član,
2. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu
 
potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
3. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa dentalne etike i deontologije.
Svi dokazi koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje licence moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača.
 
Članak 14.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar, obvezan je dokumente iz članka 12. i 13. Pravilnika dostaviti u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno samo u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.
 
Članak 15.
Uvjet pripravničkog staža i položenog stručnog ispita radi izdavanja licence u svrhu obavljanja zdravstvene djelatnosti na području Republike Hrvatske ne odnosi se na državljane Republike Hrvatske koji su završili integrirani curiculum studija dentalne medicine koji je sukladan Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Članak 16.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje licence nepotpun u smislu člana 12. i 13. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje licence u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuj e.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 17.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju licence najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
 
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
 
Licenca
Članak 18.
Uz rješenje iz članka 17. stavka 1. Pravilnika, doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru izdaje se i licenca.
Licenca sadrži najmanje sljedeće podatke:
ime i prezime doktora dentalne medicine, odnosno dentalnog tehničara, datum rođenja doktora dentalne medicine, odnosno dentalnog tehničara,
stručni naziv, akademski stupanj, znanstveno nastavno odnosno nastavno zvanje doktora dentalne medicine i naziv primarijus,
stručno područje za koje se izdaje licenca;
rok važenja licence,
broj licence,
datum i mjesto izdavanja,
potpis predsjednika Komore,
pečat Republike Hrvatske.
 
Doktori dentalne medicine i dentalni tehničari u mirovini
Članak 19.
Na doktore dentalne medicine i dentalne tehničare, hrvatske državljane u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavanje licence utvrđeni člankom 8. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje licence, osim dokumentacije navedene u članku 12. Pravilnika, umirovljeni doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je priložiti i presliku rj ešenj a o umirovlj enju.
Rješenje o izdavanju licence donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje licence.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
IV. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA DOZVOLE ZA RAD DENTALNIM ASISTENTIMA I DENTALNIM HIGIJENIČARIMA — DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 20.
Uvjeti za izdavanje dozvole za rad dentalnim asistentima i dentalnim higijeničarima, hrvatskim državljanima, su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposoblj enost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koju donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. položen stručni ispit,
  4. državljanstvo Republike Hrvatske,
  5. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  6. članstvo u Komori,
  7. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
  8. zahtjev za izdavanje dozvole za rad.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, hrvatski državljanin, koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, obvezan je zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje dozvole za rad.
Zahtjev za izdavanje dozvole za rad podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
 
Prethodna provjera osposobljenosti
Članak 21.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, hrvatskom državljaninu, koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, a svoju djelatnost od položenog stručnog ispita nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati dozvolu za rad samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, hrvatskom državljaninu, koji je stručne kvalifikacije stekao u Republici Hrvatskoj, a svoju djelatnost nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati dozvolu za rad samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru iz stavka 1. i 2. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku provjere osposobljenosti, izdaje se dozvola za rad s danom položenog ispita radi provjere osposobljenosti.
 
Članak 21.a
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru koji u roku od dvije godine od dana položenog stručnog ispita ne podnese zahtjev za izdavanje dozvole za rad, Komora će izdati dozvolu za rad samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru iz stavka 1. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku prethodne provjere osposobljenosti, izdaje se dozvola za rad s datumom polaganja prethodne provjere osposobljenosti.
 
Članak 22.
Iznimno od odredbi članka 21. Pravilnika, obveza polaganja prethodne provjere osposobljenosti ne odnosi se na medicinsku sestru koja uz zahtjev za upis u Komoru i izdavanje dozvole za rad dostavi i dokaz da je nakon položenog stručnog ispita obavljala poslove u svojoj struci i imala status člana Hrvatske komore medicinskih sestara, gdje nakon upisa u Komoru, zadržava status mirovanja članstva.
Obveza polaganja prethodne provjere osposobljenosti ne odnosi se i na druge zdravstvene radnike koji uz zahtjev za upis u Komoru i izdavanje dozvole za rad dostave i dokaz da su nakon položenog stručnog ispita obavljali poslove u svojoj struci i imali status člana odgovarajuće Komore.
 
Članak 23.
Odredba članka 11. Pravilnika na odgovarajući se način primjenjuje i na dentalne asistente.
 
Članak 24.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad potrebno je priložiti:
  1. dokaz o stručnoj kvalifikaciji koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost izdan u Republici Hrvatskoj ili u državi članici EGP,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. dokaz o položenom stručnom ispitu,
  4. dokaz o hrvatskom državljanstvu odnosno domovnicu,
  5. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj Cl (napredni korisnik), osim ako je jezik izobrazbe bio hrvatski,
  6. izjavu o poštivanju etičkih i deontoloških načela struke.
Dentalni asistenti i dentalni higijeničari koji su svoju djelatnost obavljali u inozemstvu
Članak 25.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, hrvatski državljanin, koji je svoju djelatnost obavljao u inozemstvu, pored
class=WordSection10>
 dokaza iz članka 24. Pravilnika, uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad treba priložiti:
  1. dokaz o članstvu u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čiji je član,
  2. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
  3. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa etike i deontologije.
Svi dokazi koji se prilažu za izdavanje dozvole za rad moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača.
 
Članak 26.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, obvezan je dokumente iz članka 24. i 25. Pravilnika dostaviti u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno samo u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.
 
Rješenje
Članak 27.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje dozvole za rad nepotpun u smislu člana 24. i 25. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje dozvole za rad u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuje.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 28.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju dozvole za rad najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
 
Dozvola za rad
Članak 29.
Uz rješenje iz članka 28. stavka 1. Pravilnika, dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru izdaje se i dozvola za rad.
Dozvola za rad sadrži najmanje sljedeće podatke:
ime i prezime dentalnog asistenta, datum rođenja,
  • stručni naziv,
  • stručno područje za koje se izdaje dozvola za rad,
rok važenj a dozvole za rad,
  • broj dozvole za rad,
  • datum i mjesto izdavanja,
  • potpis predsjednika Komore,
pečat Republike Hrvatske.
Dentalni asistenti i dentalni higijeničari u mirovini

Članak 30.
Na dentalne asistente odnosno dentalne higijeničare, hrvatske državljane, u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavalije dozvole za rad utvrđeni člankom 8. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad, osim dokumentacije navedene u članku 24. Pravilnika, umirovljeni dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je priložiti i presliku rješenja o umirovljenju.
Rješenje o izdavanju dozvole za rad donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
 
V. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA LICENCE DOKTORIMA DENTALNE MEDICINE I DENTALNIM TEHNIČARIMA — DRŽAVLJANIMA EGP-a
Članak 31.
Uvjeti za izdavanje licence doktorima dentalne medicine i dentalnim tehničarima državljanima EGP-a su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. državljanstvo države članice EGP-a,
  4. članstvo u Komori,
  5. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  6. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
  7. zahtjev za izdavanje licence.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar državljanin države EGP-a obvezan je radi ostvarivanja prava na poslovni nastan zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje licence.
Zahtjev za izdavanje licence podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
 
Članak 32.
Uz zahtjev za izdavanje licence potrebno je priložiti:
  1. dokaz o stručnoj kvalifikaciji koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost izdan u Republici Hrvatskoj ili u državi članici EGP-a,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. dokaz o položenom specijalističkom ispitu odnosno rješenje o priznavanju specijalizacije izdano od strane ovlaštenog tijela u Republici Hrvatskoj,
  4. dokaz o državljanstvu države članice EGP-a,
  5. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj Cl (napredni korisnik) osim ako je jezik dodiplomske nastave bio hrvatski,
  6. članstvo u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čije je član,
  7. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
  8. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa dentalne etike i deontologije staleške organizacije čiji je bio član,
  9. dokaz o stečenom ili priznatom akademskom zvanju,
 
  1. dokaz o izboru u znanstveno nastavno odnosno nastavno zvanje ili rješenje o priznatom znanstveno nastavnom odnosno nastavnom zvanju,
  2. dokaz o stečenom ili priznatom nazivu primarijus.
Svi dokazi koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje licence, moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski j ezik od strane ovlaštenog sudskom tumača.
Doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je dokumente iz stavka 1. ovog članka predati u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno samo u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.

Članak 33.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje licence nepotpun u smislu članka 32. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje licence u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuje.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 34.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju licence najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
 
Doktori dentalne medicine i dentalni tehničari u mirovini
Članak 35.
 
Na doktore dentalne medicine i dentalne tehničare, državljane EGP-a u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavanje licence utvrđeni člankom 31. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje licence, osim dokumentacije navedene u članku 32. Pravilnika, umirovljeni doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je priložiti i presliku rj ešenj a o umirovlj enju.
Rješenje o izdavanju licence donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje licence.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
 
VI. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA DOZVOLE ZA RAD DENTALNIM
ASISTENTIMA I DENTALNIM HIGIJENIČARIMA — DRŽAVLJANIMA EGP-a
 
Članak 36.
Uvjeti za izdavanje dozvole za rad dentalnim asistentima odnosno dentalnim higijeničarima državljanima EGP-a su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposoblj enost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. državljanstvo države članice EGP-a,
  4. članstvo u Komori,
  5. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  6. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
  7. zahtjev za izdavanje dozvole za rad.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, državljanin države EGP-a, obvezan je radi ostvarivanja prava na poslovni nastan zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje dozvole za rad.
Zahtjev za izdavanje dozvole za rad podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
 
Članak 37.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad potrebno je priložiti:
 
  1. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  2. dokaz o državljanstvu države članice EGP-a,
  3. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj Cl (napredni korisnik) osim ako je jezik dodiplomske nastave bio hrvatski,
  4. članstvo u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čije je član,
  5. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
  6. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa etike i deontologije staleške organizacije čiji je bio član.
Svi dokazi koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad, moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskom tumača.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je dokumente iz stavka 1. ovog članka predati u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno samo u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.
 
Članak 38.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje dozvole za rad nepotpun u smislu članka 37. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje dozvole za rad u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuje.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 39.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju dozvole za rad najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rj ešenj e koj im se zahtj ev odbija.
 
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
 
Dentalni asistenti i dentalni higijeničari u mirovini
Članak 40.
Na dentalne asistente odnosno dentalne higijeničare, državljane EGP-a u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavanje dozvole za rad utvrđeni člankom 36. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad, osim dokumentacije navedene u članku 37. Pravilnika, umirovljeni dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je priložiti i presliku rješenja o umirovljenju.
Rješenje o izdavanju dozvole za rad donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
VII. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA LICENCE DOKTORIMA DENTALNE MEDICINE I DENTALNIM TEHNIČARIMA — DRŽAVLJANIMA TREČIH DRŽAVA
 
Članak 41.
Uvjeti za izdavanje licence doktorima dentalne medicine i dentalnim tehničarima državljanima trećih država su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanj e i profesionalnu osposobljenost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. državljanstvo treće države,
  4. članstvo u Komori,
  5. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  6. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
  7. zahtjev za izdavanje licence.
    Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar državljanin treće države obvezan je radi ostvarivanja prava na obavljanje djelatnosti zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje licence.
    Zahtjev za izdavanje licence podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
Članak 42.
Uz zahtjev za izdavanje licence potrebno j e priložiti:
  1. dokaz o stručnoj kvalifikaciji koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost izdan u Republici Hrvatskoj ili u državi članici EGP-a,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. dokaz o položenom specijalističkom ispitu odnosno rješenje o priznavanju specijalizacije izdano od strane ovlaštenog tijela u Republici Hrvatskoj,
  4. dokaz o državljanstvu,
  5. dokumentaciju određenu pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj,
  6. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj C1 (napredni korisnik) osim ako je jezik dodiplomske nastave bio hrvatski,
  7. članstvo u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čije je član,
  8. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
  9. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa dentalne etike i deontologije staleške organizacije čiji je bio član,
  10. dokaz o stečenom ili priznatom akademskom zvanju,
  11. dokaz o izboru u znanstveno nastavno odnosno nastavno zvanje ili rješenje o priznatom znanstveno nastavnom odnosno nastavnom zvanju,
  12. dokaz o stečenom ili priznatom nazivu primarijus.
Svi dokazi koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje licence, moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskom tumača.
Doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je dokumente iz stavka 1. ovog članka predati u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.
 
Članak 43.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje licence nepotpun u smislu članka 42. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje licence u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuje.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 44.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju redovne ili privremene licence sukladno pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj, najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravninr sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
Doktori dentalne medicine i dentalni tehničari u mirovini
 
Članak 45.
Na doktore dentalne medicine i dentalne tehničare državljane trećih država u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavanje licence utvrđeni člankom 41. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje licence, osim dokumentacije navedene u članku 42. Pravilnika, umirovljeni doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je priložiti i presliku rješenja o umirovljenju i izjavu na koji rok se traži izdavanj e privremene licence.
Rješenje o izdavanju licence donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje licence.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
 
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
 
Članak 46.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru, državljaninu treće zemlje, koji svoju djelatnost od dana položenog stručnog ispita nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru, državljaninu treće zemlje, koji svoju djelatnost nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati licencu samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru iz stavka 1. i 2. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku provjere osposobljenosti, izdaje se licenca s danom položenog ispita radi provjere osposobljenosti.
Na prethodnu provjeru osposobljenosti na odgovarajući se način primjenjuje odredba članka 11. Pravilnika.
 
Izdavanje privremene licence dentalnim tehničarima za privremeno obavljanje poslova kod određenog poslodavca
 
Članak 47.
Izuzetno, Komora može izdati privremenu licencu:
  • dentalnom tehni
    čaru koji nije državljanin Republike Hrvatske, a od nadležne
    policijske uprave ili postaje ishodi dozvolu za boravak i rad ili potvrdu o prijavi rada,
  • dentalnom tehničaru koji je državljanin Republike Hrvatske, a stekao je obrazovnu kvalifikaciju i osposobljenost i/ili je radio izvan Republike Hrvatske.
Uz zahtjev za izdavanje privremene licence, dentalni tehničar mora priložiti:
Dozvolu za boravak i radili potvrdu o prijavi rada
  • Dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti
  • Ugovor o radu, pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru ili odgovarajući dokaz o radu s poslodavcem
  • Ime mentora kojeg je između svojih zaposlenika odredio poslodavac
Dokaz o izvršenoj uplati troškova izdavanja licence u iznosu od 3.000,00 kn
 
Članak 48.
Mentor — dentalni tehničar iz članka 47. stavka 2. alineja 4. ovog Pravilnika mora udovoljavati sljedećim uvjetima:
Biti član Komore s važećom licencom,
Imati najmanje 3 godine radnog iskustva u struci.
Za vrijeme trajanja privremene licence, dentalni tehničar radi pod nadzorom i po uputama imenovanog mentora.
 
Članak 49.
Dentalni tehničar kojemu je izdana privremena licenca može obavljati poslove dentalne tehnike isključivo u radnom odnosu u dentalnom laboratoriju bez mogućnosti osnivanja vlastite privatne prakse.
 
Članak 50.
Privremena licenca izdaje se dentalnom tehničaru na vrijeme trajanja ugovora o radu, a najviše na vrijeme od 1 godine.
Privremena licenca iz stavka 1. ovog članka prestaje važiti u slučaju prestanka radnog odnosa kod određenog poslodavca, o čemu je poslodavac obvezan odmah obavijestiti Komoru.
 
Članak 51.
Dentalni tehničar obvezan je tijekom godine za koju mu je izdana privremena licenca, stručno se usavršavati i stjecati propisani broj bodova.
 
VIII. UVJETI I POSTUPAK IZDAVANJA DOZVOLE ZA RAD DENTALNIM
ASISTENTIMA I DENTALNIM HIGIJENIČARIMA — DRŽAVLJANIMA TREČIIIDRŽAVA
 
Članak 52.
Uvjeti za izdavanje dozvole za rad dentalnim asistentima odnosno dentalnim higijeničarima, državljanima trećih država, su:
  1. stručna kvalifikacija koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. državljanstvo treće države,
  4. članstvo u Komori,
  5. poznavanje hrvatskog jezika na razini koja je potrebna za nesmetanu i nužnu komunikaciju,
  6. poštivanje etičkih i deontoloških načela struke,
7. zahtjev za izdavanje dozvole za rad.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, državljanin treće države, obvezan je radi ostvarivanja prava na obavljanje djelatnosti zatražiti upis u odgovarajući registar te izdavanje dozvole za rad.
Zahtjev za izdavanje dozvole za rad podnosi se Komori putem stručne službe Komore.
 
Članak 53.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad potrebno je priložiti:
  1. dokaz o stručnoj kvalifikaciji koja obuhvaća formalno obrazovanje i profesionalnu osposobljenost izdan u Republici Hrvatskoj ili u državi članici EGP-a,
  2. rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu za obavljanje djelatnosti koje donosi nadležno tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno posebnom propisu,
  3. dokaz o državlj anstvu,
  4. dokumentaciju određenu pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj,
  5. dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj Cl (napredni korisnik) osim ako je jezik dodiplomske nastave bio hrvatski,
  6. članstvo u staleškoj komori ili drugoj odgovarajućoj staleškoj udruzi u inozemstvu čije je član,
  7. dokaz o poštivanju etičkih i deontoloških principa struke odnosno da se u državi u kojoj je obavljao djelatnost ne vodi disciplinski postupak („good standing"), pri čemu potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje ju nadležna staleška organizacija čiji je član podnositelj zahtjeva,
  8. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe kodeksa etike i deontologije staleške organizacije čiji je bio član.
Svi dokazi koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad, moraju biti na hrvatskom jeziku ili prevedeni na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskom tumača.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je dokumente iz stavka 1. ovog članka predati u preslikama ovjerenim od javnog bilježnika, odnosno u preslikama, ukoliko original dokumenta predoči na uvid stručnoj službi Komore.

Članak 54.
Ako se utvrdi, da je zahtjev za izdavanje dozvole za rad nepotpun u smislu članka 48. Pravilnika, pozvat će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni svoj zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
 
Ako podnositelj zahtjeva za izdavanje dozvole za rad u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev ili ga dopuni neodgovarajućom dokumentacijom i dokazima, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbacuje.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 55.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, koji udovoljava propisanim uvjetima, izdaje se rješenje o izdavanju redovne ili privremene dozvole za rad sukladno pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj, najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenj e potpisuj e predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
Dentalni asistenti i dentalni higijeničari u mirovini

Članak 56.
Na dentalne asistente odnosno dentalne higijeničare, državljane trećih država u mirovini, primjenjuju se uvjeti za izdavanje licence utvrđeni člankom 47. Pravilnika.
Uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad, osim dokumentacije navedene u članku 48. Pravilnika, umirovljeni dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je priložiti i presliku rješenja o umirovljenju i izjavu na koji rok se traži izdavanje privremene licence.
Rješenje o izdavanju dozvole za rad donosi se najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva za izdavanje dozvole za rad.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovog članka, nije dopuštena posebna žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 57.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, državljaninu treće zemlje, koji svoju djelatnost od položenog stručnog ispita nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati dozvolu za rad samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, državljaninu treće zemlje, koji svoju djelatnost nije obavljao dvije godine, Izvršni odbor Komore će izdati dozvolu za rad samo uz prethodnu provjeru osposobljenosti.
Dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru iz stavka 1. i 2. ovog članka, koji je zadovoljio u postupku provjere osposobljenosti, izdaje se dozvola za rad s danom položenog ispita radi provjere osposobljenosti.
Na prethodnu provjeru osposobljenosti na odgovarajući se način primjenjuje odredba članka 11. Pravilnika.
 
Izdavanje privremene dozvole za rad dentalnim asistentima odnosno dentalnim
higijeničarima za privremeno obavljanje poslova kod određenog poslodavca
 
Članak 58.
Izuzetno, Komora može izdati privremenu dozvolu za rad:
dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, koji nije državljanin Republike Hrvatske, a od nadležne policijske uprave ili postaje ishodi dozvolu za boravak i rad ili potvrdu o prijavi rada,
dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru, koji je državljanin Republike Hrvatske, a stekao je obrazovnu kvalifikaciju i osposobljenost i/ili je radio izvan Republike Hrvatske.
Uz zahtjev za izdavanje privremene dozvole za rad, dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar mora priložiti:
  • Dozvolu za boravak i radili potvrdu o prijavi rada
  • Dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti
  • Ugovor o radu, pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru ili odgovarajući dokaz o radu s
poslodavcem
Ime mentora kojeg je između svojih zaposlenika odredio poslodavac
  • Dokaz o izvršenoj uplati troškova izdavanja licence u iznosu od 2.000,00 kn
Dokaz o potrebnoj razini znanja hrvatskog jezika za potrebe obavljanja djelatnosti u Republici Hrvatskoj izdan od strane licenciranog učilišta prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, minimalno stupanj C1, osim ako je jezik dodiplomske nastave bio hrvatski,
Druge dokaze propisane odredbama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.
 
Članak 59.
Mentor — doktor dentalne medicine iz članka 58. stavka 2. alineja 4. ovog Pravilnika mora udovoljavati sljedećim uvjetima:
- Biti član Komore s važećom licencom,
- Imati najmanje 3 godine radnog iskustva u struci.
Za vrijeme trajanja privremene dozvole za rad, dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar radi pod nadzorom i po uputama imenovanog mentora.
 
Članak 60.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar kojemu je izdana privremena dozvola za rad može obavljati poslove dentalnog asistenta isključivo u radnom odnosu u dentalnoj ordinaciji.
 
Članak 61.
Privremena dozvola za rad izdaje se dentalnom asistentu odnosno dentalnom higijeničaru na vrijeme trajanja ugovora o radu, a najviše na vrijeme od 1 godine.
Privremena dozvola za rad iz stavka 1. ovog članka prestaje važiti u slučaju prestanka radnog odnosa kod određenog poslodavca, o čemu je poslodavac obvezan odmah obavijestiti Komoru.
 
Članak 62.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar obvezan je tijekom godine za koju mu je izdana privremena licenca, stručno se usavršavati i stjecati propisani broj bodova.
 
IX. POSTUPAK IZDAVANJA LICENCE UNUTAR VREMENSKOG RAZDOBLJA VAŽENJA LICENCE
 
Članak 63.
Ako doktor dentalne medicine unutar roka važenj a licence položi specijalistički ispit, obvezan je zatražiti novu licencu.
Ako dentalni tehničar unutar roka važenja licence stekne nov stručni naziv, obvezan je zatražiti novu licencu.
U slučaju iz stavka 1. i 2. ovog članka, doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar podnosi zahtjev za novom licencom na obrascu koji je prilog Pravilniku i čini njegov sastavni dio.
 
Članak 64.
U slučajevima iz članka 53. Pravilnika, doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru izdaje se novo rješenje i licenca s datumom položenog specijalističkog ispita odnosno s datumom stjecanja statusa specijalista određene specijalnosti, odnosno s datumom završetka odgovarajuće izobrazbe.
Vremensko razdoblje utvrđeno novim rješenjem i licencom iz stavka 1. ovog članka ne može biti duže od vremenskog razdoblja na koje je izdano rješenje i licenca prije položenog specijalističkog ispita ili stjecanja novog stručnog naziva.
 
Članak 65.
Ako doktor dentalne medicine unutar roka važenja licence iz dentalne medicine i određene specijalnosti, položi specijalistički ispit iz druge specijalnosti, obvezan je podnijeti zahtjev za izdavanje nove licence i s drugom specijalnosti.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka, doktor dentalne medicine podnosi zahtjev za izdavanje licence na obrascu koji je prilog Pravilniku i čini njegov sastavni dio.
Doktoru dentalne medicine izdaje se nova licenca za područje dentalne medicine i obje specijalnosti. Licenca se izdaje s danom položenog specijalističkog ispita iz druge specijalnosti ili s danom izdavanja rješenja o priznavanju druge specijalnosti.
 
Članak 66.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru, izdaje se rješenje i nova licenca, najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Ako se utvrdi da zahtjev za izdavanje licence nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Protiv rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje licence.
 
Članak 67.
Odredbe članka 53., 54. i 56. Pravilnika, na odgovarajući se način primjenjuju i u slučajevima kada doktor dentalne medicine stekne naziv primarijus, odnosno akademski stupanj ili je izabran u znanstveno nastavno ili nastavno zvanje te u slučajevima promjene osobnih podataka.
 
X. PRIVREMENA REGISTRACIJA

Članak 68.
Doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar, državljanin države EGP-a, koji je poslovno nastanjen u državi EGP-a, a želi privremeno ili povremeno obavljati djelatnost na području Republike Hrvatske, nije u obvezi podnijeti zahtjev za izdavanje licence, odnosno dozvole za rad Komori.
Doktor, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar iz stavka 1. ovog članka koji po prvi puta želi pružati usluge u Republici Hrvatskoj, obvezan je Komori podnijeti pisanu izjavu. Komora će temeljem podnesene izjave izvršiti njegovu privremenu registraciju, odnosno upis u odgovarajući registar, u skladu s propisom kojim su uređene regulirane profesij e i priznavanj e inozemnih stručnih kvalifikacija.
Privremenost, odnosno povremenost obavljanja djelatnosti iz stavka 1. ovog članka, Komora procjenjuje s obzirom na okolnost svakog pojedinog slučaja, uzevši u obzir trajanje i učestalost obavljanja djelatnosti u Republici Hrvatskoj, a sukladno propisima kojima se u Republici Hrvatskoj reguliraju radni odnosi.
Privremenom registracijom, odnosno upisom u odgovarajući registar, doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar ne stječe prava i obveze člana Komore. Iznimno, protiv doktora dentalne medicine, dentalnog tehničara i dentalnog asistenta koji je privremeno registriran, odnosno upisan u odgovarajući registar, može se pokrenuti i voditi disciplinski postupak pred tijelima Komore, sukladno odredbama propisa kojima je određena disciplinska odgovornost i disciplinski postupak.
Doktoru dentalne medicine iz stavka 1. ovog članka, izdaje se potvrda o automatskoj privremenoj registraciji odnosno upisu u odgovarajući registar.
 
Članak 69.
Izjava iz članka 58. stavka 2. Pravilnika, podnosi se prije početka prvog pružanja usluga u Republici Hrvatskoj i uključuje osobne podatke i podatke o načinu osiguranja od profesionalne odgovornosti.
Uz izjavu se obvezno prilaže:
  1. dokaz o državljanstvu,
  2. potvrda nadležnih tijela države u kojoj podnositelj zahtjeva ima poslovni nastan, da u trenutku izdavanja iste nema, čak ni privremeno, zabranu obavljanja djelatnosti,
  3. dokaz o stručnim kvalifikacijama,
  4. dokaz o postojanju profesionalnog naziva koji podnositelj izjave ima u državi poslovnog nastana,
  5. dokaz o načinu osiguranja od profesionalne odgovornosti.
U slučaju da doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar koji želi privremeno ili povremeno obavljati djelatnost na području Republike Hrvatske ima poslovni nastan u državi EGP-a u kojoj djelatnost nije regulirana, obvezan je priložiti i dokaz da je obavljao djelatnost najmanje dvije godine tijekom zadnjih deset godina.
 
Izjava iz stavka 1. ovog članka podnosi se za svaku godinu u kojoj doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar namjerava privremeno ili povremeno obavljati djelatnost u Republici Hrvatskoj.
Podnositelj izjave treba dokumentaciju propisanu ovim člankom priložiti u originalu ili ovjerenim preslikama i prevedenim od strane ovlaštenog sudskog tumača.
 
Članak 70.
Ako dođe do bitnih promjena okolnosti potvrđenih dokumentima iz članka 59. Pravilnika, doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar koji želi privremeno ili povremeno obavljati djelatnost na području Republike Hrvatske, obvezan je dostaviti samo one dokumente koji su odlučni za ocjenu te bitne promjene.
 
Članak 71.
Doktor dentalne medicine, dentalni tehničar, dentalni asistent i dentalni higijeničar iz članka 58. Pravilnika gubi pravo pružanja usluga i obavljanja djelatnosti na privremenoj ili povremenoj osnovi ako:
  1. uspostavi poslovni nastan za obavljanje djelatnosti u Republici Hrvatskoj,
  2. mu je sukladno odluci nadležnog tijela u državi članici poslovnog nastana ukinuto pravo poslovnog nastana u toj državi,
  3. mu je privremeno zabranjeno obavljanje njegove profesije u toj državi.
XI. POSTUPAK OBNAVLJANJA LICENCE ODNOSNO DOZVOLE ZA RAD ČLANOVA KOMORE
 
Članak 72.
Član Komore obvezan se j-e stručno usavršavati u skladu s rokovima, postupkom stručnog usavršavanja i provjere osposobljenosti koje donosi Komora.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru obnavlja se licenca, a dentalnom asistentu i dentalnom higijeničaru dozvola za rad, ukoliko je sakupio dovoljan broj bodova u postupku stručnog usavršavanja koji se određuje općim aktom Komore.
Ako član Komore u šest godina ne stekne dovoljan broj bodova, obvezan je pristupiti ispitu provjere osposobljenosti pred Povjerenstvom pri Komori. Uvjeti, način i postupak provjere osposobljenosti određuju se općim aktom Komore.
Stavci 1. — 3 ovoga članka, na odgovarajući se način odnose se i na obnavljanje privremenih licenci i privremenih dozvola za rad iz stavka 2. članka 4. ovoga Pravilnika, uz uvjet da je zahtjev za obnavljanje licence ili dozvole za rad zaprimljen pri Komori prije isteka valjanosti licence, odnosno dozvole za rad.
 
Članak 73.
Doktor dentalne medicine u znanstveno-nastavnom zvanju (docent, izvanredni i redoviti profesor) i doktor dentalne medicine — primarijus koji ima zaključen ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor pri dentalnim ili medicinskim studijima sveučilišnih centara u Republici Hrvatskoj, oslobađa se obveze stručnog usavršavanja i stjecanja propisanog broja bodova.
 
Članak 74.
Najkasnije šezdeset (60) dana prije isteka valjanosti licence, odnosno dozvole za rad, Komora izvješćuje člana Komore o njihovoj obvezi obnavljanja licence, odnosno dozvole za rad.
 
Članak 75.
Doktor dentalne medicine, odnosno dentalni tehničar obvezan je zahtjev za obnavljanje licence, a dentalni asistent i dentalni higijeničar zahtjev za obnavljanje dozvole za rad, podnijeti Komori najkasnije mjesec dana prije isteka roka na koji mu je licenca, odnosno dozvola za rad izdana. Zahtjev se podnosi putem stručne službe Komore.
 
Zahtjevu iz stavka 1. ovog članka prilaže se:
  1. dokaz o ispunjavanju uvjeta potrebnih za obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad, u skladu s odredbama općeg akta o stručnom usavršavanju pri Komori,
  2. izjavu da podnositelj zahtjeva nije povrijedio odredbe Kodeksa etike i deontologije
Licenca i dozvola za rad se ne mogu obnoviti ukoliko član Komore nema uredno podmirenu članarinu.
 
Članak 76.
Vrednovanje stručnog usavršavanja doktora dentalne medicine, dentalnog tehničara i dentalnog asistenta iz članka 65. stavka 2. točka 1. Pravilnika, za vremensko razdoblje do 31. prosinca 2012. godine obavlja se uvidom u originalne dokaze (diplome, potvrdnice itd.), a vrednovanje stručnog usavršavanja koje se odnosi na vremensko razdoblje od 1. siječnja 2013. godine nadalje, obavlja se uvidom u Jedinstven registar bodova stručnog usavršavanja, koji se vodi pri Komori i u koji se unose svi sudionici nazočni na svakom pojedinom tečaju stručnog usavršavanja.
 
Članak 77.
Ako se utvrdi da je zahtjev za obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad nepotpun, pozvati će se podnositelja zahtjeva zaključkom da dopuni zahtjev u roku koji ne može biti kraći od osam (8) niti duži od trideset (30) dana od dana primitka zaključka.
Ako podnositelj zahtjeva u propisanom roku ne dopuni svoj zahtjev, smatrat će se da zahtjev nije niti podnesen, o čemu se donosi rješenje kojim se zahtjev odbacuje. Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka nije dopuštena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.
 
Članak 78.
Ako se utvrdi da član Komore nije skupio propisani broj bodova, na način predviđen općim aktom Komore kojim je reguliran postupak, sadržaj i rokovi trajnog stručnog usavršavanja, izdaje se privremeno rješenje kojim se odbija zahtjev te se upućuje podnositelja zahtjeva da pristupi ispitu provjere osposobljenosti pred Povjerenstvom pri Komori.
Provjera osposobljenosti provodi se sukladno općem aktu Komore.
 
Članak 79.
U svim spornim situacijama vezanim uz izdavanje i obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad, voditelj Ureda za registraciju i licenciranje, obvezan je zahtjev člana Komore uputiti na odlučivanje Izvršnom odboru Komore.
Izvršni odbor Komore obvezan je donijeti odluku o zahtjevu najkasnije u roku od šezdeset (60) dana od dana primitka zahtjeva.
Odluka Izvršnog odbora Komore je upravni akt protiv kojeg se ne može izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
Ako Izvršni odbor Komore donese pozitivnu odluku o obnavljanju licence, odnosno dozvole za rad, zaključkom će pozvati člana Komore da u roku od 6 mjeseci od primitka zaključka, ostvari propisan broj bodova stručnog usavršavanja koji mu nedostaje, sukladno odredbama općeg akta Komore o stručnom usavršavanju člana Komore.
Nakon dostave propisanog broja bodova Izvršnom odboru Komore, iz stavka 4. ovog članka, članu Komore izdaje se rješenje o obnavljanju odobrenja za samostalni rad odnosno dozvole za rad.
Ako član Komore u roku 6 mjeseci ne dostavi propisani broj bodova koji mu nedostaje, upućuje ga se da pristupi provjeri osposobljenosti.
 
Članak 80.
Doktoru dentalne medicine, odnosno dentalnom tehničaru koji udovoljava propisanim uvjetima izdaje se rješenje o obnavljanju licence, a dentalnom asistentu rješenje o obnavljanju dozvole za rad, najkasnije u roku od šezdeset (60) dana od dana primitka urednog i opravdanog zahtjeva. Rješenje potpisuje predsjednik Komore.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
Ako se utvrdi da zahtjev za obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad nije opravdan iz razloga koji su predviđeni pozitivnim propisima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, donosi se rješenje kojim se zahtjev odbija.
Na traženje podnositelja zahtjeva, izdati će se potvrda o predaji zahtjeva za obnavljanje licence, odnosno dozvole za rad.
 
XII. ODUZIMANJE I OGRANIČENJE LICENCE I DOZVOLE ZA RAD

Članak 81.
Članu Komore može se, na temelju odluke Časnog suda pri Komori privremeno (od šest mjeseci do godinu dana) ili trajno oduzeti licenca, odnosno dozvola za rad.
Osim odluke iz stavka 1. ovog članka, Časni sud pri Komori može članu Komore privremeno ili trajno ograničiti licencu, odnosno dozvolu za rad s obzirom na opseg i vrstu poslova kojima se isti smije baviti.
Članu Komore može se, na temelju odluke nadležnog državnog tijela o općoj nesposobnosti za rad, privremeno ili trajno oduzeti licenca, odnosno dozvola za rad.
 
Članak 82.
Odluka Časnog suda pri Komori iz članka 71. Pravilnika postaje izvršna kad je uredno dostavljena i kad za njezino izvršenje ne postoje zakonske smetnje. Ako nije podnesena žalba ili su se stranke odrekle ili odustale od žalbe, odluka je izvršna protekom roka za žalbu, odnosno od dana odricanja ili odustajanja od podnesene žalbe.
Privremeno oduzeta ili ograničena licenca, odnosno dozvola za rad, nakon isteka vremena na koje je oduzeta odnosno ograničena, nastavlja važiti do datuma do kojeg je izdana.
Privremeno oduzetu licencu, odnosno dozvolu za rad član Komore obvezan je predati Komori.
Ako je u disciplinskom postupku pred Časnim sudom pri Komori, donesena odluka kojom se članu Komore privremeno ili trajno oduzima licenca, odnosno dozvola za rad, Komora će o tome izvijestiti ministra nadležnog za zdravstvo te poslodavca.
 
XIII. IZDAVANJE PRIJEPISA (DUPLIKATA) LICENCE I DOZVOLE ZA RAD U SLUČAJU GUBITKA, OŠTEĆENJA ILI UNIŠTENJA
 
Članak 83.
Član Komore koji izgubi ili kojem je otuđena licenca, odnosno dozvola za rad, obvezan je podnijeti zahtjev za izdavanje prijepisa licence, odnosno dozvole za rad. Zahtjev se podnosi Komori najkasnije u roku od tri (3) dana od dana saznanja za gubitak ili otuđenje licence, odnosno dozvole za rad.
Po primitku zahtjeva, izdaje se rješenje kojim se izgubljena ili otuđena licenca, odnosno dozvola za rad proglašava nevažećom.
Članu Komore izdaje se prijepis licence, odnosno dozvole za rad u roku od trideset (30) dana od podnošenja zahtjeva. Do izdavanja preslike licence, odnosno dozvole za rad, članu Komore izdaje se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje preslike licence, odnosno dozvole za rad.
 
Članak 84.
U slučaju naknadnog pronalaska izgubljene ili otuđene licence, odnosno dozvole za rad, član Komore obvezan je istu predati Komori.
 
Članak 85.
Obavijest o proglašenju izgubljene ili otuđene licence, odnosno dozvole za rad nevažećom, Komora objavljuje u prvom slijedećem broju glasila Komore.
 
Članak 86.
Član Komore čija je licenca, odnosno dozvola za rad oštećena u tolikoj mjeri da nije moguće u cijelosti utvrditi podatke koji su u njoj navedeni ili je licenca, odnosno dozvola za rad uništena te se više ne može koristiti kao valjani dokument, obvezan je podnijeti zahtjev za izdavanje prijepisa licence, odnosno dozvole za rad. Zahtjev se podnosi Komori najkasnije u roku od tri (3) dana od dana saznanja za oštećenje ili uništenje licence, odnosno dozvole za rad.
Po primitku zahtjeva, izdaje se rješenje kojim se oštećena, odnosno uništena licenca, odnosno dozvola za rad proglašava nevažećom.
Članu Komore izdaje se prijepis licence, odnosno dozvole za rad, roku od trideset (30) dana od podnošenja zahtjeva. Do izdavanja prijepisa licence, odnosno dozvole za rad, članu Komore izdaje se potvrda o predaji zahtjeva za izdavanje prijepisa licence, odnosno dozvole za rad.
 
Članak 87.
Član Komore obvezan je oštećenu ili uništenu licencu, odnosno dozvolu za rad predati Komori.
Članak 88.
 
Obavijest o proglašenju oštećene ili uništene licence, odnosno dozvole za rad nevažećom, Komora objavljuje u prvom slijedećem broju glasila Komore.
Članak 89.
 
Visinu naknade za materijalne troškove oko izdavanja prijepisa licence, odnosno dozvole za rad u slučaju gubitka, oštećenja ili uništenja, odlukom utvrđuje Izvršni odbor Komore.
Naknadu iz stavka 1. ovog članka snosi podnositelj zahtjeva.
 
XIV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 90.
Doktori dentalne medicine, dentalni tehničari, odnosno dentalni asistenti, koji su stekli diplomu o završenom dentalnom studiju, odnosno školovanju te uvjerenje o državnom/stručnom ili specijalističkom ispitu prije 8. listopada 1991. godine izvan teritorija Hrvatske, na području bivše SFR Jugoslavije, ne podliježu postupku priznavanja ovih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj.
 
Članak 91.
Postupci koji su na dan stupanja na snagu Pravilnika u tijeku pred tijelima Komore, nastavit će se prema odredbama akata prema kojima su započeti.
 
Članak 92.
Odredba članka 21. i 21.a Pravilnika primjenjivati će se od 1. siječnja 2021. godine i odnosi se na sve zahtjeve koji su zaprimljeni pri Komori nakon stupanja na snagu Pravilnika.
 
Članak 92.a
Odredba stavka 2. članka 10. Pravilnika primjenjuje se na sve zahtjeve zaprimljene od 1. siječnja 2013. godine, a primjenjivat će se do 31. prosinca 2020. godine.
 
Članak 93.
Doktor dentalne medicine i dentalni tehničar, državljanin treće zemlje koji je do dana stupanja na snagu Pravilnika upisan u registar doktora dentalne medicine, odnosno dentalnih tehničara i izdana mu je privremena licenca, obvezan je prije prvog slijedećeg obnavljanja licence ishoditi rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu.
Dentalni asistent odnosno dentalni higijeničar, državljanin treće zemlje, koji je do dana stupanja na snagu Pravilnika upisan u registar dentalnih asistenata i izdana mu je dozvola za rad, obvezan je prije prvog slijedećeg obnavljanja dozvole za rad ishoditi rješenje o priznavanju stručne kvalifikacije stečene u inozemstvu.
 
Članak 94.
Privremene licence izdane sukladno pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj do dana stupanja na snagu Pravilnika na snagu, smatraju se važećim do isteka roka na koji je licenca izdana.
 
Članak 95.
Na sva pitanja koja nisu regulirana odredbama Pravilnika, primjenjuju se odredbe važećih propisa Republike Hrvatske kojima se uređuju regulirane profesije.
 
Članak 96.
Pravilnik u cijelosti zamjenjuje Pravilnik o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad (licence) i dozvole za rad koji je donesen na 8. sjednici Upravnog vijeća Komore 9. prosinca 2011. godine, njegove izmjene i dopune koje su donesene na 21. i 29. sjednici Upravnog vijeća Komore 27. rujna 2012. godine i 13. travnja 2013. godine.
 
Članak 97.
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u Vjesniku dentalne medicine i objavit će se i u časopisu Dental Design.
 
KLASA: 011-02/22-01/03
URBROJ: 497-03/3-22-01
U Zagrebu, 16. veljače 2022. godine
 
Potvrđujem da je Pravilnik objavljen na oglasnoj ploči Komore dana 17. veljače 2022. godine, te je stupio na snagu 25. veljače 2022. godine.
 
PREDSJEDNIK
UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
prim. dr. sc. Miroslav Sikora, dr. med. dent.
 
 sikora potpis pecat
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store