Image
Zagreb, 22. siječanj 2013.

Na temelju članka 22a. i 39a. Pravilnika o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad (licence) i dozvole za rad, Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine, na svojoj 23. sjednici održanoj 22. siječnja 2013. godine donosi

O D L U K U

o sadržaju i načinu polaganja ispita doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara i dentalnih asistenata – stranih državljana, u svrhu izdavanja odobrenja za samostalan rad (licence) i dozvole za rad

 Članak 1.
Odredbama ove Odluke propisuje se sadržaj i način polaganja ispita, te sastav ispitne komisije za polaganje ispita doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara i dentalnih asistenata – stranih državljanina, u svrhu izdavanja odobrenja za samostalan rad (licenci) i dozvola za rad.
Članak 2.
Doktoru dentalne medicine i dentalnom tehničaru – stranom državljaninu, izdaje se odobrenje za samostalan rad (licenca), sukladno odredbama članka 20. – 22. Pravilnika o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad (licence) – u daljnjem tekstu: Pravilnik).
Doktori dentalne medicine i dentalni tehničari – strani državljani, izuzev državljanina neke od država članica Europske Unije, obvezni su prije izdavanja privremene licence pristupiti ispitu u Komori.
Članak 3.
Dentalnom asistentu – stranom državljaninu, izdaje se dozvola za rad sukladno odredbama članka 37. – 39. Pravilnika.
Dentalni asistenti – strani državljani, izuzev državljanina neke od država članica Europske Unije, obvezni su prije izdavanja privremene dozvole za rad pristupiti ispitu u Komori.
Članak 4.
Ispit obavlja Povjerenstvo koje imenuje Izvršni odbor Komore.
Povjerenstvo za polaganje ispita iz stavka 1. ovog članka sastoji se od predsjednika i dva člana.
Članak 5.
Ispit se obavlja u pisanom obliku.
Pitanja za ispit sastavlja Povjerenstvo. Pitanja trebaju biti postavljena na način da nema nedoumica, s time da se pitanja za doktore dentalne medicine slažu prema grupama specijalističkih područja te području polivalentne dentalne medicine. 
Pitanja i testovi pohranjuju se kod predsjednika Povjerenstva.
Doktori dentalne medicine na ispitu iz svake grupe pitanja izvlače po pet pitanja, a dentalni tehničari i dentalni asistenti izvlače ukupno po 40 pitanja.
Ocjena uspjeha na ispitu je „položio“ (u slučaju preko 51% pozitivno riješenih odgovora) ili „nije položio“.
Članak 6.
Ispit se provodi na hrvatskom jeziku.
Članak 7.
Doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru ili dentalnom asistentu koji je uspješno položio ispit, uz ispunjenje svih ostalih propisanih uvjeta, Ured za registraciju i licenciranje pri Komori izdaje odobrenje za samostalan rad (licencu), odnosno dozvolu za rad.
Članak 8.
Doktor dentalne medicine, dentalni tehničar ili dentalni asistent koji ne položi ispit ili ne pristupi polaganju ispita, a svoj izostanak ne opravda, može pristupiti ponovno drugi puta polaganju ispita pred istim Povjerenstvom u roku od tri (3) mjeseca od dana polaganja prvog ispita.
Ured za registraciju i licenciranje izdat će doktoru dentalne medicine, dentalnom tehničaru ili dentalnom asistentu, potvrdu o predaji zahtjeva za izdavanje licence, odnosno dozvole za rad.
Ukoliko doktor dentalne medicine, dentalni tehničar ili dentalni asistent ne položi drugi puta ispit ili ne pristupi polaganju ispita, a svoj izostanak ne opravda, može pristupiti treći puta polaganju ispita u roku od šest (6) mjeseci od dana drugog puta polaganja ispita.
Nakon proteka roka iz stavka 3. ovog članka, doktor dentalne medicine, dentalni tehničar ili dentalni asistent polaže ispit pred novim Povjerenstvom kojeg imenuje Izvršni odbor Komore. Ispit se obavlja u pisanom obliku i usmeno.
Ukoliko doktor dentalne medicine, dentalni tehničar ili dentalni asistent ne položi treći puta ispit ili ne pristupi polaganju ispita, a svoj izostanak ne opravda, nema više pravo polaganja ispita.
Članak 9.
Izvršni odbor Komore određuje visinu troškova ispita (prvi, drugi i treći puta), koje snosi doktor dentalne medicine, dentalni tehničar i dentalni asistent – strani državljanin.
Predsjednik i članovi Povjerenstva za polaganje ispita imaju pravo na naknadu, čiju visinu određuje Izvršni odbor Komore.
Članak 10.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči Komore, a objavit će se i u glasilima Komore (Vjesniku dentalne medicine i Dental designu).
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Neven Vidović, dr. med. dent.
Klasa: 030-02/13-05/01
Urbroj: 314-01/01-13/01
 
Potvrđujem da je ova Odluka objavljena na oglasnoj ploči Komore dana 23. siječnja 2013. godine te je stupila na snagu 31. siječnja 2013. godine.
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Neven Vidović, dr. med. dent.
 
 
 
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store