CED - rasprava o rješenjima za izazove radne snage u dentalnoj medicini

Europski doktori dentalne medicine raspravljaju o rješenjima za izazove radne snage, upozoravaju na preuranjenu primjenu Europskog prostora zdravstvenih podataka (EHDS)

hkdm - ced

Dana 26. i 27. svibnja 2023., članovi Vijeća europskih doktora dentalne medicine (CED), pridruženi članovi i udruge promatrača sastali su se u Stockholmu u Švedskoj na svojoj dvogodišnjoj općoj skupštini pod predsjedanjem predsjednika CED-a dr. Freddieja Sloth-Lisbjerga. Domaćin susreta bila je Švedska udruga doktora dentalne medicine – Sveriges Tandläkarförbund – čiji je predsjednik dr. Chaim Zlotnik pozdravio delegate.

Za rješavanje izazova radne snage u dentalnoj medicini potrebne su radnje i politike na više razina:

Tijekom glavne skupštine CED je usvojio stajalište o izazovima radne snage u dentalnoj medicini. Stav slijedi Bijelu knjigu CED-a o izazovima radne snage u dentalnoj medicini iz studenog 2022. i služi za ocrtavanje preporuka profesije dentalne medicine u vezi s ovom složenom temom. Pitanje izazova radne snage u dentalnoj medicini odgovara općem trendu s kojim se Europa suočava kada je riječ o zdravstvenim radnicima, s neravnomjernom raspodjelom njihovoga broja diljem i unutar zemalja.

Kroz svoje stajalište, CED naglašava važnost rješavanja statusa quo kroz ciljane akcije na svim razinama. Neke od glavnih preporuka profesije dentalne medicine o suočavanju s izazovima radne snage uključuju usvajanje prilagođenog pristupa temeljenog na individualnom zdravstvenom sustavu svake zemlje i potrebama stanovništva. Prevencija bi trebala biti prioritet i promicati je unutar nacionalnih zdravstvenih sustava, osiguravajući smanjenje troškova, smanjenje tereta bolesti i poboljšanje javnog zdravlja u cjelini.

Treba održavati ravnotežu u odnosu između doktora dentalne medicine i članova dentalnog tima, doktor dentalne medicine je voditelj tima. U tom pravcu treba kontinuirano poticati dodjelu zadataka, a ne zamjenu, uz stalni nadzor doktora dentalne medicine. Obrazovanje je također od životne važnosti za rješavanje problema:  profesija dentalne medicine naglašava da je ključno da kreatori politika EU-a daju prednost ažuriranju Aneksa V.3/5.3.1 Direktive 2005/36/EZ (Direktiva stručne kvalifikacije) koja uvodi kompetencije.

 U svom stajalištu, CED također naglašava potrebu davanja prednosti privlačenju i zadržavanju doktora dentalne medicine, posebno u odnosu na ruralnu dentalnu medicinu/dentalnu medicinu u udaljenim područjima. Primjeri takvih poticajnih aktivnosti uključuju prilike za karijeru supružnika, obrazovanje djece, financijske inicijative koje pogoduju zadržavanju radne snage u dentalnoj medicini u smislu zemljopisne raspodjele.

Pročitajte više: Stav CED-a o radnoj snazi u dentalnoj medicini

Europski prostor zdravstvenih podataka - da bi se doista ostvario njegov potencijal, potrebno je više vremena za njegovu primjenu:

Godinu dana nakon objavljivanja prijedloga Uredbe o europskom prostoru zdravstvenih podataka (EHDS), struka dentalne medicine izrazila je zabrinutost oko njezine buduće provedbe. U usvojenom Stajalištu o EHDS-u CED upozorava na preuranjenu primjenu EHDS-a, ističući značajan pritisak s kojim bi se suočile ordinacije dentalne medicine.

Struka dentalne medicine naglašava da postoje mnoge razlike i varijacije u napretku među državama članicama kada je riječ o korištenju elektroničkih zdravstvenih kartona i posebno stomatoloških podataka. Nadalje, primjena i održavanje sudjelovanja u arhitekturi EHDS-a donosi brojna opterećenja stomatološkoj ordinaciji. To uključuje financijske troškove za softver i hardver, ali i mnoge sate posvećene obuci i usklađenosti – vrijeme koje bi doktori dentalne medicine i njihovi timovi posvetili liječenju i njezi pacijenata. Ovo je posebno važno za mnoge manje stomatološke ordinacije – za njih bi povećane financijske i regulatorne obveze prema EHDS-u mogle predstavljati značajan izazov.

U svjetlu navedenog, CED je istaknuo da je bitno da ne postoje dodatni troškovi i administrativni teret koji su povezani s uvođenjem EHDS-a za doktore dentalne medicine. Nadalje, s obzirom na predviđeni cilj funkcionalnog sustava zdravstvenih podataka, važno je razjasniti kako će se pokriti troškovi bilo kakvog dodatnog hardvera, softvera, obuke o kibernetskoj sigurnosti i administrativnim naporima za registraciju podataka i svih povezanih aktivnosti, te tko će biti stavotvoritelj. Stomatološka struka preporučuje da se, kao dio provedbe EHDS-a, osigura nadnacionalna (EU) financijska potpora i dopunske mjere kako bi se smanjili gore navedeni troškovi.

U svom stajalištu, CED naglašava kreatorima politika da je potrebno dulje i ostvarivo razdoblje provedbe, koje bi se proteglo nakon izvorno zamišljene 2025. godine. Ovo dulje razdoblje provedbe trebalo bi ponuditi isključenje iz obveza EHDS-a za vremenski okvir koji se temelji na individualnim potrebama i okolnostima države članice. Ovo je posebno važno za ordinacije dentalne medicine koje se kvalificiraju kao mala i mikro poduzeća (prema Preporuci Europske komisije od 6. svibnja 2003. o definiciji mikro, malih i srednjih poduzeća, odjeljak Dodatak, članak 2.), u svjetlu značajnog opterećenja s kojima se mogu suočiti u vezi s primjenom EHDS-a. Nadalje, u skladu s načelom supsidijarnosti, moraju se poštovati pojedinačni zdravstveni sustavi država članica Eu-a (MS).

Pročitajte više: Stav CED-a o Europskom prostoru zdravstvenih podataka (EHDS)

Vijeće europskih doktora dentalne medicine (CED) europsko je neprofitno udruženje koje predstavlja više od 340 000 doktora dentalne medicine diljem Europe kroz 33 nacionalna udruženja dentalne medicine i komore u 31 europskoj zemlji. Osnovano 1961. godine kako bi savjetovalo Europsku komisiju o pitanjima koja se odnose na profesiju dentalne medicine, CED ima za cilj promovirati visoke standarde oralne zdravstvene zaštite i dentalne medicine s učinkovitom profesionalnom praksom usmjerenom na sigurnost pacijenata, te pridonijeti očuvanju zaštite javnog zdravlja. CED je upisan u Registar transparentnosti pod matičnim brojem 4885579968-84.

Za više informacija kontaktirajte:

Ured CED-a u Bruxellesu
Tel: +32 2 736 34 29
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo hkdm.hr,
Izabrao: Zvonimir Kaić

 

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store